23. července 2011

Média a AUF

AUF = Arbeidernes Ungdomsfylking. Mládežnická organizace Strany dělníků, která se občas překladá jako sociální demokraté, občas i labouristé. Poslední počet obětí na Utøya je údajně 84 a prý poroste dál. S AUF jsem se potkával někdy od poloviny devadesátých a coby správný apolitický a antikomančský Čech jsem se občas nenápadně poškleboval nad jejich dětskou angažovanosti a vírou v sociální spravedlnost; občas závistivě hleděl, jak mají v hlavě srovnáno. I když mi jejich weltanschauung nebyl nikdy svůj. Co naplat ale, kultura mládežnických politických organizací vytváří uvědomělé demokraty. V Norsku tedy. Kamarád, který mě se svými AUFisty seznamoval a strávil na Utøya spoustu lét, dnes zasedá v městském parlamentu v Oslo a v květnu jsme u něho na balkoně snědli výborně ogrilovaného lososa. Setkání po deseti letech.

V českých médiích jsem si v jedné diskusi u článku přečetl, že děcka byly socani, takže si implicitně zasloužily? Jak někdo může být tak takové hovado, nevěřím očím. Zasraný mindrákov.

Kdo může, varuje v Norsku proti hysterii, jež se ale nevesele plíží sociálními sítěmi. Kdosi na Xichtoknize pověsil obličej Ala Gore-a mladšího s komentářem, že toto je zadržený terorista, a pod obrázkem se strhla debata, jak mu terorismus kouká z očí. V dalších debatách se hojně ozývá volání po trestu smrti pro zadrženého Breivika. Ač o tom, že právě on se převlékl za policistu a střílel na Utøya, nikdo nepochybuje, odsouzení bez řádného procesu a volání po tom, aby stát na sebe vzal roli vraha, bude možná prvním z mnoha testů diskutovaných norských hodnot, které rozhodnou, zda Norsko zůstane otevřenou, liberální, tolerantní, demokratickou zemí. Premiér Stoltenberg několikrát zopakoval: "Na útok musíme zareagovat posílením demokracie." Uvidíme, jestli voliči za pár měsíců budou souhlasit.

Asi bych měl vypnout počítač a dělat něco veselejšího.

Žádné komentáře: