27. října 2013

Pat (a Mat)

Ráno moudřejší večera, tak se dívám, jestli výsledky voleb vnímám stále stejně, a asi ano. Žádné velké emoce a pokud se zprávy z podobných událostí dají dělit na dobré a špatné, jedinou vskutku špatnou je čtrnáct křesel pro nacisticko-populistický projekt jednoho hochštaplera. Od Sládkových Republikánů jsme neměli v parlamentu partaj podobného ražení a chtěl jsem věřit, že už nikdy mít nebudeme.

Vítězství socdem asi čekal každý, zisk naprosto nečitelného ANO s donašečem a vychcánkem v čele asi nikoli. Pozastavme se možná jen nad tím, jak s minulostí člověka, jenž půjde s kýmkoli, pokud to jen bude trochu výhodné, teď vehementně odmítá s kýmkoli jít. Snad i pochvalme, pokud je panické otálení způsobeno prozřením, že hnutí je (zatím alespoň) obsahově prázdné a hrozí mu trapas za trapasem. Že se opravdu změnil mu nicméně neuvěřím, jestli se hbitě nezbaví Mafry. Pobavilo mě i 8,628 preferenčních hlasů pro Miloše Babiše, jež ho z nevolitelného třináctého místa na kandidátce dostaly do sněmovny za střední Čechy. Nepochybně si ho část vzdělaných voličů spletla se šéfem partaje a házela mu to o stosedm.

Máme i spoustu dobrých zpráv. Patří mezi ně třeba návrat kaťáků do sněmovních lavic nebo pád ODS na hranu volitelnosti. Po sérii facek si patnáct let naprosto zoufalská modroptačí partaj snad nakonec uvědomí, že její problém nespočívá v tom, že svou genialitu nedokázala voličům správně vysvětlit, případně, že voliči nemají rádi vlády rozpočtové odpovědnosti (ergo jsou nezodpovědní na rozdíl od geniálních modrých ptáků). Je třeba partaj obrodit, očistit, politicky omladit, protože silnou ODS potřebuje každá společnost, ať už si o jejich programových prioritách myslíme cokoli. Takže, kluci a holky do toho, a třeba někoho přesvědčíte už v příštích komunálních. Od úplného pádu do propadliště dějin vás ochrání jen nové dršťky ve vedení strany a svědomitá a konstruktivní práce ve Sněmovně.

Další dobrou zprávou ja trojnásobný zisk Pirátů oproti předchozím volbám, který jim garantuje i slušný státní příspěvek, a naprostý propad dvou presidentských partají. Zemanovci sice o setinku přelezli za hranu státního příspěvku, Klausovci si ani neškrtli. Když jsme si včera přečetli, že na Slovensku dostali dva hlasy, téměř jsme se umlátili smíchy při představě Livie s Vaškem, na které tentokrát ve volební místnosti nikdo s fotoaparátem nečekal.

Je vlastně srandovní, jak nikdo neví, co bude dále, a jedinu partají, která chce doopravdy vládnout, jsou socani, kde si to ještě Hašek se Sobotkou určitě rozdají. Aby to nakonec nedopadlo tak, že v situaci, kdy se parlament nemůže dohodnout, bude příští vládu zase sestavovat alkáč z hradu.

                                          Zdroj: ČTK 2002

Žádné komentáře: