24. února 2016

Kočky

Sedíme na nábřežce na předměstí Tripoli a Noor nám ukazuje fotku dvouleté Marii. „Co ty Talale, ty máš rodinu?“ ptám se Noorova kamaráda, který nás celý den provázel po městě? „Já mám kočku.“ Hned dává do placu fotky ze svého telefonu. Téměř se stejně obdivným úsměvem, s jakým nám Noor ukazoval Mariu.

Bloudění po tripolských hamámech, hradech, mešitách, výrobnách mýdla a bazarech nemělo chybu. I když se druhé největší libanonské město tu a tam změní v dějiště nelítostných sektářských bojů. Jako třeba před půldruhým rokem, kdy islamisté zaútočili na libanonské vojáky. V Tripoli i v Minii, kde jsme si k obědu objednali asi tři kila čerstvých ryb.

Vzpomněl jsem si na jakousi americkou misionářku, která se rozhodla založit útulek pro kočky v Jemenu. Byla šokována, že je místní jedí. Zákeřnosti anglické výslovnosti udělali z „chewing khat“ „chewing cat.“ Kamarádi tvrdí, že útulek funguje dodnes. A dodnes je prázdný.

Noor, Talal, Nusret, Niamh a já. Čekáme na jídlo a koukáme na fotky Talalovy kočky. S Bosňákem Nusretem jsem pracoval čtyři roky v Gruzii a s Irkou Niamh půldruhého v Afghánistánu a Pákistánu. Teď se potkáváme v Libanonu.

Po druhém největším libanonském městě jsme se s Niamh vydali z Beirútu opačným směrem do třetího největšího. Křižácký vodní hrad v Saidě a procházka bludistěm středověkého bazaru. Arghilu pokuřující staříci s úsměvem odpovídají na naše „marhaba“ a „yatik al afiya“, pekař nabízí čerstvý sambusek, cukrářky dávají ochutnat neuvěřitelně dobrou čerstvou Aish el Sarayu. A v grilu sedí kočka. Asi smrdí rybou. Ten gril.

Žádné komentáře: