18. října 2019

Demograti

Asi by nemělo zapadnout: Vláda schválila novelu zákona o svobodném přístupu k informacím a poslala ji do parlamentu. Prý je zákon zneužíván, což mi již samo o sobě zní tak nějak dementně. Anebo spojení slov zneužití a zákon páchne autokratismem jen mně? Protože zákon není pravidlem společného soužití, na němž se shodli námi dočasně vybraní jedinci, ale výsadou, kterou lze použít ba zneužít? Jako by osoba odpovědná zákonem k jeho naplňování nebyla též odpovědná k tomu, aby v souladu se zákonem plnila své povinnosti. Jako by se dnešní vláda nevyznačovala nesmyslně účelovým obhajováním vlastních rozhodnutí, viz např. zvyšování daní pod vlajkou boje proti závislosti na návykových látkách, aniž by z výběru daní jakákoli částka onen boj podpořila.

Ve dnešní společnosti samozřejmě projde, protože stačí jen dokola opakovat, že se novela týká (desítek?) kverulantů, takže je přeci jasné, že je třeba zatnout tipec (miliónům) občanů a de facto zpravomocnit úřady k tomu, aby svévolně rozhodovaly, co sdělí a co nikoli. Jako kdyby největším problémem stávajícího zákona nebyly dostatečné páky na dotyčné úřady a státní firmy, aby nemohly kličkovat, účtovat si přemrštěné poplatky a jinak se vyhýbat zveřejňování informací, jež by měly být veřejně přístupné. Jako kdyby veškeré informace, jež nepodléhají státnímu utajení, neměly být veřejné, protože co jiného jsou politici a úředníci než správci věcí veřejných. Res publica.

S návrhem přišel Hamáček z ČSSD, ergo šéf partaje se slovem „demokracie“ ve jméně kodifikuje ukrajování elementárního demokratického práva. Nikoli náckové z SPD nebo po totalitě stále slintající komančové. Alespoň nějak se tento zoufalec zapíše do historie naší země, coby otec začátku formální de-demokratizace naší země, která si díky Klausům a podobným ani nestihla pořádně demokracii vyzkoušet. Už se těším, co bude dále.

A děsím se, že nemáme alternativy. Dnešní vláda existuje jen díky podpoře antidemokratických partají. V jakékoli jiné vládě asi zasednou modří ptáci, kteří zas momentálně jásají na polským volebním vítězství krajně populistických antidemokratických extremistů. Se máme nač těšit. Jestli nakonec přeci jen nebude nejlépe s neideologickými, pouze na moc a prachy zaměřenými ANOnisty. Not.

Žádné komentáře: