6. února 2020

Marťani z minfinu

Asi nejsem na rodné hroudě zas tak dlouho, když téměř nemine dne, aby mě cosi nezaskočilo. Pravda, většinou se jedná o nápady našich anonistických vládců, o kterých dávno víme, že kritériem ke kariéře není schopnost a kompetence, ale oddanost vůdci. Jako za komančů.

Též si stále častěji říkám, jaká škoda, že se na spravedlnosti neudržela ministryně, co opsala diplomku o králících, bo mohlo být ještě veseleji. V hlouposti ji naštěstí důstojně nahrazuje královna sociálních sítí, která má pro mě z dosud neuchopitelných důvodů na starosti státní kasu. Před vánoci třeba na xichtoknize zveřejnila romantické selfie s textem, ať se v rámci hledání dárků podíváme na jakési stránky, kde ministerstvo rozprodává majetek zkonfiskovaný nejen největším chudákům v zemi. Nu dobrá, letos bylo možno koupit i vcelku zachovalé boby.

V prosinci bylo též zajímavé sledovat cestu daňového balíčku, jinými slovy zvyšování daní, které nám Bureš slíbil nezvyšovat. Šlo o chlast, tabák a hazard, což každý soudný člověk přeci pochopí a pochopil bych i já. Kdyby se neargumentovalo tím, že je třeba investovat do prevence a léčby následků, zatímco je zřejmé, že prachy takto navíc vybrané na nic podobného nepůjdou a rozpustí se v neduživém státním rozpočtu, ze kterého je třeba proplácet různým soukromým firmám různé dotace.

Teď nejen mě zaujala novela zákona o DPH. Zatímco vloni to nandala vlekařům, když vymyslela jiné sazby na vleky a lanovky, aniž by popsala, jak danit skipass, který se vztahuje na obojí, letos si zasedla na pivaře. Nabízí devět různých variant zdanění piva podle toho, zda je s alkoholem nebo bez, kde a v jakém balení se prodává. A zatímco se debata vede o nedostatku inteligence našich vládců, svedla paní ministryně, nevědíc, jak se bránit, na jakousi směrnici EU. Jen málokdo se pozastavil nad skutečným odůvodněním, tj. že byly změny zavedeny primárně proto, aby snížily negativní dopady zavedení EET na hospodské. Naše xichtoknižní hrdinka se též nechala slyšet, že takto vláda chce pomoci venkovu.

Krom sázky na čím levnější pivo (protože hospodské alkoholické točené snížilo sazbu), tím více venkovských voličů, se minfin jinými slovy konečně veřejně přiznal, že zavedení EET mělo a má, na rozdíl například od zákazu kouření, negativní vliv na české podnikatelské prostředí. Já jen tak, aby nezapadlo, když slavnostně zahajujeme tu další etapu. Anebo až se zas budou ozývat strážcové různých svobod.

EET go home.

Žádné komentáře: