11. října 2021

Do roztrhání těla

Absolvoval jsem bezpočet debat o tom, že se členové Burešova PR teamu tak oddaně podílejí na destrukci země, ve které žijí. Minimálně od druhé světové víme, jak neobtížné je se stát součástí zločinného spolčení a jak obtížnější je z podobného vystoupit. Sám jsem Prchala a spol. opakovaně přirovnal ke Goebbelsovi se zaslepenosti mocí a pocitem vlastní důležitosti, pravděpodobně podporovanou morbidně nechutnou touhou porazit ty nejlepší ve vlastním oboru. Vítěství prostředků nad účely. Jediné, o co jde, je vítězství ve hře, která už dávno nemá žádná pravidla - a kdo si myslí, že má, prostě prohraje. 

Nedávno jsem zahlédl debatu na sockách na téma, kolik Burešovi propagandisti berou, a že to je vlastně jen lehce nadprůměrný pražský plat, protože to prý asi doopravdy dělají ze sportu. Debatující natolik uklouzli ve svém rozumstání, že se ani nepodívali, odkud informace o propagandistických platech vzešly, ani se nepozastavili nad tím, že mají co do činění s tisícihlavou hydrou, jejíž finanční toky - a to včetně různých odměn a pozorností - nikdo nerozplete.

I před letošními volbami se napjatě čekalo, jak Burešova letka postaví svou kampaň a s jakými prostředky. Největším (a nejnebezpečnějším) zjištěním je asi její monumentální vliv na dezinfoscénu, která důsledně jela pro-Bureš a anti-Piráti hlava nehlava. Piráti na to nepochybně dojeli, Bureš možná zčásti též. Sázka na Burešovu bezbřehou pracovitost byla naopak spíše recyklací oposlouchaného, což zas může být docela dobrá zpráva. Don vedle sebe nikoho nesnese, potřebuje jet své one-man-show, a jakmile mu dojdou síly, vyšumí i jeho pseudopartaj. Tak snad ty síly dojdou už brzy. Stejně jako prostředky, v tuto chvíli primárně státní.

Co jsem nepochopil, byl volební slogan "do roztrhání těla." Nejen, že je v něm agrese, ba implicitní násilí. V krajích, ve kterých bývám, relativně jasně evokuje sebevražedné atentátníky, což, předpokládám, nebylo Prchalovým úmyslem. Pouze ústřelem, se kterým by to asi chtělo dále pracovat. I když o roztrhaná těla nestojím, viděl jsem jich dost, asi by mi nevadilo, kdyby se Bureš a jeho squadra sebezlikvidovali.

Žádné komentáře: