6. srpna 2010

Showmani

Takhle jsem se nad politikou nenasmál už dlouho, jakkoli je kontext velice tragický. Vova s Dimou si nenechají ujít žádnou příležitost k demonstraci své jednoty a síly. Začalo to vlastně celé před mnoha a mnoha lety, když Dimu ještě nikdo neznal a Vova byl v Kremlu začátečníkem. Přímé přenosy ze zasedání vlády, ve kterých Vova piloval svůj nově nabytý slovník: „Důrazně trvám na ... (Ubědítěljno nastájivaju)“ jsem si oblíbil hned. Pak přímé přenosy z tete-a-tete s ministry, při kterých nkdo nemohl zůstávat na pochybách, kdo je pánem. Ubědítěljno-nastájivajů bylo hodně a většinou následovaly po křížovém výslechu, proč to či ono nefunguje.

Dima po svém nástupu do funkce zdědil i mediální poradce i osvědčené PR postupy. Bylo mi zvláštně, když jsem v dubnu koukal na ruské zprávy ze Smolenska a asi po půl hodině hlasatel přerušil s tím, že mají živý vstup z Kremlu, ve kterém, nikdo se nediví, sedí Vova s Dimou ve známé místnosti a Dima začíná hovořit: „Vladimíre Vladimíroviči, stala se tragédie.“ Scénáristu měli vyměnit už dávno. Nic proti používání dialogu mezi dvěma hlavními představiteli státu coby sdělovacího prostředku nových informací národu, ale co je moc, to je příliš. Informovat takto o tragédii, když celý svět už hodinu nemluví o ničem jiném... Kdo se dívá na televizi, zprávy viděl, mám na mysli. Možná toho scénáristu rovnou zastřelit.

Zatímco si podobné mediální praktiky oblíbil Vovův arcinepřítel Míša, jak již psáno, Vova s Dimou se posunuli o stupínek výše. Ke svému sitcomu už nepotřebují být v jedné místnosti. Mohou si spontánně zatelefonovat a pokud budou mít štěstí, najde se na každém konci drátu maskér i kameraman, a dobrý rejža, co to ukočíruje, aby vypadalo přirozeně. Anebo to nebyl rejža? Střihače každopádně nestřílet!


S díky Ondřejovi za sdílení.

Žádné komentáře: