7. srpna 2012

Nauru

Nauru je mikronéský ostrov. S jednadvaceti čtverečními kilometry je Nauru nejmenší zemí na světě. Necelých deset tisíc obyvatel staví Nauru na druhé místo za Vatikán. Na Nauru se mluví anglicky. V kapesním atlasu světa, díky kterému jsem poznal svět, Nauru nebylo, i když vyšel celé tři roky po vyhlášení nezávislosti (1968). Na Nauru se platí australským dolarem. Na Nauru je pořád třicet stupňů. Nauru se potápí kvůli globálnímu oteplování, jež dle některých profesorů neexistuje. Nauru uznalo nezávislost Kosova, Abcházie i Jižní Osetie.

Na Nauru se dotěžuje fosforit, který pochází z ptačího trusu – před čtyřiceti lety mělo Nauru největší příjem na obyvatele, lidská těžba je nicméně rychlejší než ptačí trávení. Nauru několikrát uznalo nezávislost Taiwanu – za první zřeknutí se nezávislosti inkasovalo od nejlidnatější země světa 137 miliónů dolarů. Na Nauru žije nejobéznější národ na světě – 97% mužů a 93% žen jsou tlusťoši. Rusko poskytlo Nauru humanitární pomoc ve výši 50 miliónů dolarů. Hlavní město Nauru se jmenuje Jaren, president se jmenuje Sprent a první zápaďák, který na Nauru přistál, se jmenoval John. Do jeho přistání na Nauru v roce 1798, považovali Nauruánci svůj ostrov za jediné obydlené místo na světě.

V roce 2001 poskytlo Nauru výměnou za australskou humanitární pomoc karcer pro 400+ afghánských uprchlíků, které vylovila norská nákladní loď a pokusila se je vysadit na australském Vánočním ostrově. Norská Tampa byla začátkem tzv. Pacifického řešení (Pacific Solution), které na Nauru přineslo výměnou za ubytování vylovených uprchlíků ve sběrných táborech milióny dolarů a jehož konec v 2007, společně s ubývajícím trusím fosforem a ekonomickou krizí přivedl Nauru na kraj bankrotu. Na Nauru se neplatí daně z příjmu fyzických osob. Práci má na Nauru asi 10% obyvatel, z nichž téměř všichni (ca. 95%) pracují pro vládu. Na londýnské olympyjádě má Nauru dva sportovce. Mezivládní Finanční akční výbor proti praní peněz (FATF) obvinil před desti lety Nauru z vyprání 70 miliard dolarů ruské mafii a o pár let později zrušil licence všem tamějším offshorovým bankám. Nauru je prima.

Žádné komentáře: