1. dubna 2013

Česká republika podepsala dohodu o spolupráci s Turkish Airlines

převzato z dnešního vydání tureckého deníku Cumhuriyet

Autor: Handan Kartal

Česká republika podepsala dohodu o spolupráci s Turkish Airlines (THY), podle které budou THY od července letošního roku poskytovat marketingovou podporu české vládě a oběma komorám parlamentu ČR. Oznámilo to prostřednictvím svého mluvčího české ministersto zahraničí. Základním pilířem spolupráce bude kampaň na zlepšení (sebe)prezentace předních českých politiků s cílem zvýšení jejich oblíbenosti. Garantem projektu bude česká agentura STEM. „Chtěli bychom už konečně zveřejnit nějaký výzkum veřejného mínění, kterému nebudeme věřit jen my sami,“ uvedl pro Cumhuriyet zdroj z agentury, který si nepřál být jmenován.

K chystané spolupráci se exklusivně vyjádřil i jeden z jejich koordinátorů za českou stranu, bývalý pražský primátor, Pavel Bém: „THY vede dlouhodobě žebříčky oblíbenosti mezi evropskými aerolinkami. U nás ať se snažíme, jak chceme, pořád je všude akorát Schwarzenberg, Dienstbier nebo Zeman,“ uvedl po slavnostním aktu podepsání dohody o spolupráci. “Guma z Nagana nevyšel, musíme mířit výš. Bude to chtít chytlavou znělku a vtipný slogan,“ připomněl spolupráci THY s Lionelem Messim, Kobe Bryantem, Manchester United či bývalou světovou tenisovou jedničkou Caroline Wozniacki a znělku THY (We are Turkish Airlines, we are globally yours, pozn překl.). „Ta nepřeložitelná slovní hříčka je prostě geniální,“ dodal. O spolupráci na projektu prý už projevila zájem pákistánská badmintonová federace či keňský svaz lyžování. „Vypadá to slibně, bude z čeho vybírat,“ těší se Bém. Finální výběr partnera či partnerů provede STEM na základě obvykle rozsáhlého souboru respondentů.

K projektu se váhavě vyjádřila i turecká strana. „Jde nám o dlouhodobé partnerství. Zatím sice přesně nevíme, čemu bychom se od českých politiků mohli naučit, něco ale určitě vymyslíme. THY například zatím nemá žádnou zkušenost s ovlivňováním průzkumů veřejnosti, či s hlasováním pro vlastní oblíbenost v živých televizních pořadech,“ potvrdil dohodu vedoucí marketingového oddělení THY, Nisan Šahin. „Čeští politici jsou též nepředstavitelně imunní vůči kritice zákazníků. Na základě jejich zkušeností chceme vyzkoušet vůbec první ekologicky-splachovací zákaznické centrum,“ dodal.

Na projekt bude z české strany dohlížet speciální akční výbor pod vedením poslanců a senátorů s praxí z turistického ruchu. Již na úvodním zasedání výboru jeho členové schválili první konkrétní návrh, který údajně nejlépe vyjadřuje snahu českých politiků o zlepšení vlastní image, tedy ambici i směr, jímž se chtějí vydat. „Nechceme tajit inspiraci tureckým „globally yours““, shodují se koordinátoři kampaně, jež v Česku proběhne pod sloganem „up yours.“

překlad: PK

Žádné komentáře: