18. prosince 2013

Mindrákov

Dnešní novinový příběh mě zaujal. Odmítli udělat chlebíčky a vychladit becherovku presidentovi, ba na truc nabídli slevu jinak smýšlejícím a někdo je napráskal. Policie řeší, zda se nejednalo o podněcování nenávisti ke skupině obyvatel. Zajímavé nikoli díky samotnému skutku, který je maximálně na sympatizující úsměv či zlostný škleb, dle vyznání reagujícího, ale kvůli následkům, které mě vcelku pobavily.

Ve státě, kde pomalu každý třetí politik a každý pátý (domácí) novinový článek podněcuje k nenávisti ke skupině obyvatel, vyšetřuje policie podnikatele, kteří se rozhodli zvýhodnit část zákazníků. Ještě zajímavější je samotný bonz připosraného práskače, který by v normální společnosti vadil mnohem více, než jakkoli vyjádřené politické názory dvou lidí.

Předpokládám, že policie a další konají jen proto, že musí prošetřit, a média nafoukla relativně bezvýznamnou bublinu. Historka mi nicméně po třetím přečtení přijde zábavně poučná, ač, pravda, k témuž poučení zpravidla stačí zběžně pročíst komentáře pod jakýmkoli online článkem. Majitelům pensionu přeji, aby jim mediální humbuk zajistil alespoň nějakou reklamu a slušný přivýdělek. Nikoli, že se deklarují pravicově, či nemají rádi Zemana, ale proto, že přát jiným, aby se jim dařilo, mi přijde normálnější než na ně práskat.

Žádné komentáře: