10. října 2015

Syrský vzduch

Za první týden přímého ruského angažmá v Sýrii jsme viděli asi 50 náletů, jen asi čtyři z nich na území kontrolvané tzv. Islámským státem (ISIL). Je zajímavé, jak se Rusko ani netají tím, že, nehledě na veřejná prohlášení, ISIL není prioritou. Televizní kanál Rossiya24 zařadil do meteorologické předpovědi informace o vhodnosti počasí k bombardování, zatímco dobře mířené rakety létají primárně na opozicí kontrolované části provincií Hamá, Homs, Lattákia a Rif-Damašek (kraj kolem stolice, něco jako náš Praha-střed). Do toho informace o raketách, co prý spadly už v Íránu, či o vybombardování nemocnice v severním Hamá, které bylo asi stejně náhodné, jako americký hit na nemocnici v severoafghánském Kunduzu.

Apropos nemocnice, jen v září zahynulo následkem náletů v Sýrii přes 600 zdravotnických pracovníků, téměř 20 z nich byli zaměstnanci neziskových organizací. V jednom případě šlo na jedno zdravotnické zařízení šest vládních náletů. Dle mezinárodního prava jsou útoky na zdravotnická zařízení válečnými zločiny, kterých se tedy za poslední měsíc dopustil Assad, Putin i Obama.

Ruská přítomnost v syrském vzduchu má zajímavé následky pro syrské civilisty. Syřané si zvykli na vládní útoky, zejména ničivé barelové bomby. Útočníka je slyšet zdálky a člověk má zhruba 20 minut na to, aby se schoval, než vrtulník naletí na svůj cíl. Ruská letadla míří přesně, rychle a potichu.

Rusko se netají tím, že přišlo do Sýrie podpořit Assadovu pozemní ofenzivu proti komukoli, koho Assad nazve teroristy. Primárně umírněná opoziční uskupení, jež je třeba eliminovat, aby, než se zasedne k případnému jednacímu stolu, krom Assada nebylo alternativy. Krom dogmatických saláfistů saudskoarabského ražení, sjednocených v Islámské frontě či Jabat an-Nusrah, a ISIL. ISIL mezitím postupuje dále na západ. Třeba v provincii Homs, kde se nebezpečně blíží klíčové dálniční tepně M-5, jež spojuje Damašek se severem země, nebo u nejvěšího syrského města Aleppo. Z Aleppa ISIL dříve vyhnala umírněná opozice, která, ve vzácných chvílích, kdy měla dost munice a jiné výzbroje, dokázala ISIL vytlačit několik set kilometrů na západ. Teď ale nemá, navíc si musí dávat pozor na ruská letadla.

Mapa prvního týdne ruských náletů. Barvy značí, kdo kontroluje které území. Nálety na ISIL zasáhly Raqqu, Palmyru, Deir-ez-Zor a Al-Tabqah. Ostatní cíle, které vypadají jako ISIL, trefily jinou skupinu na daném území. (c) Levantine Group

Žádné komentáře: