16. května 2018

Magoriada

Dlouho mě už nic takhle nerozčílilo. Asi proto, že částečně prožívám se dvěma z nejbližších kolegyň. Obě jsou mladé, supervzdělané Arabky. Obě katoličky. Jedna s americkým, druhá s brazilským pasem. A spolu koukáme na zprávy z Gazy, kde armáda prýdemokratické země střílí po lidech za plotem. Civilistech beze zbraní, kterým se nelíbí, že žijí v největším žaláři na zeměkouli, ze kterého jim navíc stále někdo ukrajuje.

„Závodí, kdo odstřelí víc čéšek,“ vysvětlil mi jiný arabský kamarád. Zapřísáhlý ateista, nihilista a houslista. S jordánským pasem. „Některým z těch maniaků ale nadosmrti zmrzačit nestačí, psychopaticky se radují z každé smrti, protože oběti nepovažují za lidské bytosti.“ Armáda země, která se dobrovolně řítí do totalitní propasti za povyku maniaků, vykreslujících obraz externího nepřítele. Ironií samozřejmě je, že se jedna anti-... (chybějící doplňte) hysterie nebezpečně podobá druhé a že z hodin dějepisu víme, že se z maniakálních bachařů dříve či později stávají vězni. I z těch, kteří dříve sami byli za plotem.

Vše v souladu s metaplánem, který není na týden, na měsíc či na rok, ale na staletí a dále a má dovésti skupinu lidí do jakéhosi stavu blaženosti a věčné, sebedefinované spravedlnosti. Nelze si nepovšimnout, jak jsou si navzájem podobné apokalyptické vize sionistických kazatelů, iránských ajatoláhů a magorů stvořivším uskupení, jež nazvali Islámský stát. Z jakéhosi důvodu se nicméně v Čechii šíítských a sunnitských magorů bojíme, ba dokonce raději označujeme za magory veškeré šíty a sunnity (aniž by nás jen trochu zajímal ten nebetyčný rozdíl), zatímco magorům sionistickým téměř bezmezně fandíme. Protože... proto.

Téměř šedesát mrtvých, tisícovka či dvě zraněných za jediný den. A stále se kdosi pře, že si za to asi můžou sami. Jako by po sobě sami stříleli, pochodujíce ve vlastní zemi a neohrožujíce nikoho, tím méně po zuby ozbrojené vojáky. Ne, nic není černobílé, kdo však považuje masové zabíjení civilistů za obhajitelné, měl by se nechat vyšetřit.

A mezitím se v Jeruzalémě, navzdory mezinárodním úmluvám, slaví přesun americké ambasády, na kteréžto oslavě promluvili mj. i pastoři Robert Jeffers, který údajně kdysi přiřadil Judaismus mezi náboženství, jež dovedou lidi do věčného pekla, a John Hagee, jenž se asi nejvíc proslavil svým výrokem, že Hitler byl na zem seslán bohem, aby dostal Židy na svou domovinu.

A k tomu asi není moc co dodat.

Žádné komentáře: