18. září 2018

Černé zrcadlo a Velký Vejšin

Líbí se mi seriál Black Mirror, který zkoumá dystopické scénáře moderních trendů a vynálezů. Až na pár výjimek mě zaujala fabulace i lavírování na hraně uvěřitelnosti a aplikovatelnosti. Netuším například, do jaké míry si autoři dílu “Nosedive” (česky asi například “Sešup”), popisující společnost, kde se lidé navzájem bodují přes sociální síť, byli vědomi plánů čínských soudruhů podobné bodování zavést. Plán na zavedení Systému společenského kreditu byl koneckonců oznámen dva roky před premiérou inkriminovaného dílu a od letošího roku se prý začíná postupně rozjíždět. Včetně sankcí za nízké skóre. Vedle všudepřítomných nápisů, důležitá součást velkobratrzace Země středu, která se, dle mého, opírá ještě o jeden komponent.

Zablokovavše většinu západních sociálních sítí, nahradili je soudruzi sociálními sítěmi svými, mezi kterými dominuje WeChat, čili Weixin (čti: Vejšin), který už má přes miliardu uživatelů. Asi nejvíce připomíná Whatsapp s pár vylepšeními, a jakými. Vejšinem si můžete objednat auto (jak jinak než čínskou verzi Uberu) a hlavně jím můžete platit.

Na rozdíl od platebních karet, které uplatníte v platebním styku relativně ojediněle, má každý krám a restaurace, ba pouliční obchodníci, svůj QR-kód, který si telefonem naskenujete a pošlete prachy.

Pravda, "platba mobilem" není nic nového, i když se ve finančně konzervativní (a stále dosti negramotné) českomoravské kotlině zatím neujala. Představa, že správce / majitel / provozovatel / kontrolór sociální sítě s miliardou uživatelů má i přesný přehled tom, co si kdo kde kupuje, mě však tak nějak abstraktně děsí.

Trend je navíc zcela jasný ve prospěch mobilních plateb, čímž v realitvně dohledné době nejen prakticky zmizí hotovostní transakce, ale člověk nebude mít na vybranou, než se zavejšinovat. Předpokládám, že je jen otázkou času, než se nakupovací tendence projeví v bodech společenského kreditu. Plus za zeleninu, ovoce a zdravou výživu, mínus za chlast a cigára, dodatečné body za nákup partajní literatury, a následně na tom všem v duchu čínského kapitalismu postavíme ten správný business model, kde společenký kredit navádí k tomu, co kupovat a co nikoli. Naprosto fascinující, oder...?

War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength.

Žádné komentáře: