21. července 2019

Řádní hospodáři

Jak víme, na konci května dostala česká „ambasáda“ při EU dopis s návrhem auditní zprávy týkající se možného střetu zájmů jednoho Slováka. Audit se týkal Fondu soudržnosti a Evropského sociálního fondu. Začátkem června následoval návrh dopisu se zjištěními auditu týkajícího se jiného fondu, Evropského zemědělského. Stejný Slovák. Jen dopis prý je procesně dále než audit. První jsme viděli, druhý vláda raději zatloukla, takže se můžeme jen domnívat. Příliš se ale asi lišit nebude.

Nástřel auditní zprávy jsem si přečetl se zájmem. Víceméně na základě vzorku několika transakcí a majetkově-kontrolních vazeb Agrofertu říká, že Slovák stále Agrofert kontroluje + Agrofert stále bere prachy z evropských fondů + o rozdělování dotací rozhodujé vládní úředníci + Slovák je součástí vlády = dochází ke střetu zájmů, tudíž byly dotace poskytnuty neoprávněně. Po vlně rozhořčených reakcí, jež měly zejména oslovit antievropanskou část populace stylem „co si to ta EU dovoluje,“ se nějak po informacích slehla zem.

Následně jsme se ale nicméně například dozvěděli, že:

- Paní ministryně si postěžovala, že by na odpověď potřebovala více času – asi se jen tak vykroutit nebude snadné
- Babiš inkasoval za minulý rok z holdingu, který nevlastní, 98 miliónů korun
- Ministerstvo dopravy zrušilo povolení ke stavbě obchvatu kolem Olbramovic na základě několika protestů, mezi nimiž nechyběl ani protest od majitelů Čapáku, kteří předtím za 3,7 miliónu korun prodali státu pozemky na obchvat, prý jen za osminásobek ceny stanovené znalcem
- Čapí hnízdo bylo dlouhodobě používáno coby přístroj na krácení daní z holdingu, aneb zadáme fiktivní reklamu, snížíme tak zisk a odvody daní, zatímco věčně prodělečný Čapák beztak nic platit nebude
- Na podobnou a jednoznačně podvodnou praxi upozornil české úřady již v roce 2014 německý berňák, ale česká finanční správa dala informaci k ledu. Kdo že to byl tehdy zrovna ministr financí s oblíbeným koníčkem zaklekávat na nebezpečnou konkurenci?
- O problematičnosti "reklamní strategie" Čapáku hovoří již posudek z roku 2008, který nedoporučil přiklepnutí dotace, jíž se nicméně hnízdu i tak dostalo
- Český stát bude muset vyplatit stamilióny, možná miliardy korun firmám, jež finanční správa neoprávněně zaklekla, oficiálně nazýváno „soud zrušil zajišťovací příkaz.“ Nemálo z firem bylo zakleknutím de facto zklikvidováno. Andrej zrušil konkurenci, odškodné zaplatí stát. Geniální.

Welcome to Barbados, have a nice stay!

Apropos, a tu o tom, jak ministerstvo financí platí melouny za reklamu Burešem vlastněnému rádiu znáte? Tak to též není anekdota.

Žádné komentáře: