10. srpna 2012

V Prioru

Výhodný nákup pod jednou střechou.

Spolužačka dostala do školy v přírodě dopis od maminky, který popisoval otevření nového teplického Prioru. Před novým, odpudivě zřejícím obchoďákem, vybudovaným jak tehdá bylo zvykem uprostřed města, na náměstí Svobody (dříve Marxák, dříve Staliňák, dříve Hitler Platz, dříve Tržní), se prý sešly stovky lidí, kteří po novém suprduprobchoďáku honili dárek pro prvního návštěvníka, sele. Trochu mě tenkrát zamrzelo, že mně podobné suprduprzprávy rodiče do školy v přírodě nepíšou (abych je mohl spolužákům předčítat já, né ta protivná spolužačka). Než mi došlo, že se ani nezúčastnili otevření toho obludného obchoďáku, který společně s poštou, teleúřadem a KoKosem (pro nepamětníky Komunistický Kostel aneb sídlo OV KSČ) nenávratně zhyzdil centrum mého oblíbeného města, jež se zámeckým náměstím spojovávaly krásné ulice, paní Dlouhá se Zelenou. Teplický Špalíček se jim též říkalo.

Vedení města se před pár lety rozhodlo starý Prior zbourat a pod heslem „vraťme lid do centra města“ postavit shopping mall, který ale pro jistotu nazýváme jinak, aby předem nebylo jasno, že půjde pouze o nahrazení jedné ohyzdnosti druhou. Zbourání máme, zdá se, za sebou.

Sbohem Priore, obchoďáku mého mládí, kam jsem se v posledních letech chodíval nadýchat, když se mi zastesklo po atmosféře ruský tržnic! Doufám, že až uvidím, co tě nahradilo, nebudeš mi nakonec i scházet.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Přestavba mi připadá jako z bláta do louže.....a jak vidím. každý máme nějakou komunistickou (nezničitelnou)krabici na náměstí...
http://www.znojmocity.cz/42-obchodni-dum-dyje/d-2856/p1=4894

zdravím J

PK řekl(a)...

Alespon vam kolem Dyje nevymlatili stare mesto...

Apropos, teprve nedavno jsem se dozvedel, ze se architektonicky styl 60-70. let, ve kterem je spousta betonu, nazyva dle francouzskeho vzoru "brutalismus", jak trefne!

Anonymní řekl(a)...

Ano, staré město zůstalo naštěstí zachováno, dokonce na svazích kolem města byly vysázeny vinice dle původních map.
Výhodu :-) minulého režimu spatřuji v tom, že v "zakázaném pásmu", kam se 40 let normální smrtelník nepodíval, zůstala krásná příroda.

PS pořád dokazuji, že nejsem robot a nedaří se mi vkládat komentaře :-(