21. června 2016

VBIED

V Afghánistánu a Pákistánu jsme měli různé improvizované bomby, IED z anglického Improvised Explosive Device. Někdo se bombou opásal (Body Borne, ergo BBIED), jiný ho dal na auto (Vehicle Borne, tj. VBIED), měli jsme i MBIED, tedy motorky, i když místy z jakéhosi důvodu zahrnoval i bicykly, asi proto, že B už bylo zabrané. Tu a tam bouchla i DBIED od slova donkey.

Dnes ráno VBIED na hranici, kde přes šedesát tisíc čeká lidí na možnost dostat se do Jordánska. Útok směřoval na vojenský post a podle oficiálních informací si vyžádal minimálně 14 obětí. Technicky vzato, jde o první podobný útok na jordánském území za posledních deset let, i když nejbližší obec odtud leží asi 170 kilometrů. Stalo se v půl šesté ráno a celou pravdu o tom, jak se vše semlelo se asi nikdy nedozvíme.

Rukban je uprostřed pouště, na trojmezí, kde se potkávají Jordánsko, Sýrie a Irák. Asi sedm hodin jízdy z Ammánu, z nichž poslední dvě jsou bez silnice a dle kompasu. Dlouho víme, že se v blízkosti hranice pohybují chlapíci s černými vlajkami a že se i mezi čekateli na vstup do Jordánska najdou jejich sympatizanti. Na začátku března se v Rukbanu poprvé střílelo a od té doby to jde s bezpečností z kopce. Dnešní ráno vyvrcholením trendu, jež nikdo v takové intenzitě neočekával.

Uvidíme, co bude znamenat pro lidi, prchající před válkou – většina z nově přibyvších se tlačí k hranici v následku rusko-syrské ofenzívy a bezhlavého bombardování. Není obtížné si představit, že jordánská armáda hranici dále utěsní a lidé se budou muset rozloučit s nadějí, že se dostanou ze Sýrie ven. Na činy pár fanatických idiotů vždy nejvíc doplatí ti nejpotřebnější. UNICEF-u se nakonec podařilo dojednat denní dodávku minimálního množství vody, tj 15 litrů na osobu, veškerá ostatní pomoc stojí. Uvidíme, jak dlouho.

Žádné komentáře: