24. října 2017

Morálisté

Přijde mi pochopitelné, že s agentem Burešem nikdo krom Pitomia nechce do vlády. I když tedy asi ne proto, že se čímsi provinil nebo mohl provinit, ale prostě proto, že se ho bojí. Má neuvěřitelnou (čti: psychopatickou) schopnost lhát a odrovnávat nejen své soupeře, ale i souputníky. Obdivuhodně v předvolební kampani dokázal úspěchy vlády, i ty proti kterým zprvu brojil, představit jako vlastní, zatímco neúspěchy padaly na vrub Socanů a KDU, kteří ale jako by u žádných úspěchů vlády ani nebyli. I třeba zákon o registru smluv, napsaný v té době opozičním Janem Farským ze STAN, Bureš rád představoval jako vlastní úspěch.

Pirátům asi věřím jejich principiální skrupule – minimálně intuitivně vnímají, že se ještě musí učit, možná i obrousit své anarchistické sklony, pokud se jim tedy kdy povede. Komančové do vlády nepůjdou z principu, nemají na to lidi ani program, navíc jim role opozice bez odpovědnosti vždy vyhovovala. Ostatní by ale možná i do vlády šli, ale bojí se. Vědí, že je Bureš zaříne, jakmile se mu bude hodit. I když všechny ty strany tak nějak spiklenecky pomrkávají, že problém mají s Burešem, nikoli s ANO jako partají, tedy, že by vstup do vlády s ANO bez Bureše možná i zvážily, nikdo to pořádně nekomunikoval a na náznaky se nehraje.

Ironie kategorického odmítání vstupu do vlády s Burešem skýtá jistá nebezpečí. Spoléhají-li se pomrkávající na to, že Bureš státotvorně odstoupí, asi se přepočítají, protože on vládnout patologicky touží a chce vládnout pokud možno po svém, aniž by mu do toho kdokoli kecal. Takže se krásně může domluvit s Pitomiem. A s Miloušem též něco kreativního vymyslí, aby se vlk nažral a koza zůstane celá – o Burešově budoucí podpoře Miloušovy opětovné prezidentské kandidatury snad nikdo nepochybuje.

Zkrátka mě napadá, že nakonec může dopadnout tak, že partaje zaštiťující se morálkou a obavami o stav demokracie v ČR svou apriorní neochotou hovořit s Burešem nakonec akcelerují nástup neskrývaných, čistě totalitních tendencí a procesů. A pak už bude pozdě Bureše honit. Pořád nevím, jak se česky řekne self-fulfilling prophecy.

Žádné komentáře: