30. listopadu 2019

Pravdoláskaři a maloměšťáci

Během třicátin sametu jsem shlédl různé dokumenty, včetně části jednoho teprve vznikajícího, kde VH říká: „Já jsem na jedné velké manifestaci na Václavském náměstí…, cítil jsem, že na konci nějakého mého projevu, či vystoupení by mělo být něco vzletného a řekl jsem: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“ Za tuto vzletnou větu, za toto zvolání sklízím dvacet let posměch.“

Protože z pravdolásky jsme dávno vytvořili nálepku ba nadávku. Protože kdo dokáže veřejně připustit, že pravda je lepší než lež, je idiot. Jako by vytváření nálepek nebylo samo o sobě znakem totalitního myšlení. Jako by jeden víceméně spontánní výrok, odkazující se mimo jiné ke Gándhímu, byl nebezpečným útokem na české maloměšťáctví. Jako by měl jeden výrok garantovat, že se my všichni budeme mít lépe. Aniž se budeme muset příliš snažit. A když to nevyjde, zfackujeme autora výroku, který našemu maloměšťáctví nepasuje, ba za něj i může. Lež a nenávist, závist a zloba.

Naštěstí po pár týdnech piety za to, že lidé jsou jen lidé, začíná advent, takže vzhůru k vánocům a to by bylo, abychom letos nákupní rekordy nepřekonali. Hlavně že bude v telce stardance.

Žádné komentáře: