12. listopadu 2019

Seznam

Zrovna jsem si cvičně smolil dopis pro šéfa imigračního v Nižněgorodské oblasti a gůgloval dvě varianty svého jména v ruštině, abych zjistil, která verze bude méně problematická, dá-li se Vladimír Grigorjevič zjišťovat, kdo že mu to píše, a hle přiletěla mi zpráva, že byl Člověk v tísni zařazen ruským MinJustem na seznam nežádoucích organizací. Znamená to, že nesmí v Rusku pracovat a že za spolupráci s ním hrozí komukoli až šest let odnětí svobody.

Napadlo mě se podívat na reakce moudrých na twitteru a xichtoknize a chvíli jsem si pročítal boj mezi těmi, kdo uznale klepou na rameno („děláte to asi dobře, když vás vyloučili z kolektivu“), a těmi, kdo si nemohli nekopnout („to máte za to, že…“ nehodící škrtněte). Překvapivě byli první v přesile, ale je pravda, že jinak u nás četné a oblíbené proruské konspirační weby nesleduji. Jako třešničku jsem si přečetl výkřik předsedy Výborného, že se jedná de facto o mezinárodní incident, se kterým má cosi dělat vláda. Vzhůru na Kreml, předsedo!

Zatímco o Čolka v plísni jde až v poslední řadě. V první řadě jde ruským úřadům o vytvoření právního rámce pro trestní stíhání kohokoli s kým Čolci přijdou do styku. Tedy další utahování šroubů. V nejlepší ruské tradici je seznam nežádoucích veden na základě federálního zákona o opatřeních proti osobám zapojeným do porušování základních lidských práv a svobod. Jak jinak. Свобода - это рабство. Война - это мир. Незнание - это сила.

A dopis bude asi muset podepsat Klára.

Žádné komentáře: