26. září 2020

Kluci z plakátů

Projel jsem se částí Ústeckého kraje a nad volebními plakáty přemítám, jaký stupeň debility přisuzují různé partaje většinovým voličům. Paradoxně mě napadlo při pohledu na billboardy socanů, kterým prý s kampaní pomáhá i na výsluní se vracející hochštapler Paroubek. Co si kdysi v rámci volební kampaně pronajal byt v Teplicích, aby u nás kandidoval jako místňák.

Na socanských billboardech figurují různí doktoři, občas ve dvojicích, občas s chlapíkem v červeném svetru a vesměs se slogany o zdraví a ochránění nás. Asi před módou červených svetrů. Doktoři, v čele s lídrem socanské kandidátky Krákorou jsou buď foceni v civilu, nebo v plášti a s fonendoskopem přes rameno. Jasně, ne každý chápe, že MUDr. znamená doktor, takže musíme modely přimaskovávat. Alespoň doufejme, že to má Jirka a jeho parta vymyšlené dokonale a doktory s fonďáky dává právě do míst, kde je méně pravděpodobné, že si lidi titul před jménem přečtou, případně pochopí, co titul znamená. I proto mě kluci trochu zklamali, když jsem už měl téměř vysledovaný mustr, kde v sociálně slabších lokalitách byli téměř výhradně doktoři v pláštích, než jsem zahlédl jednoho civilního Krákoru v Předlicích. Nemají to vymakané tedy. Se asi vlastně dalo čekat u partaje, jejíž holá existence úzkostlivě závisí na podpoře nejneschopnější a nejkorupčnější vlády v historii země.

Při pohledu na kluky z plakátu mě též napadlo zkontrolovat, jestli pláště vůbec kdy nosí. Krákora, zdá se, dávno ne, protože léta žije spíše politikou, kde se po vyšoupnutí z parlamentu poslední tři roky snaží dostat do nějaké zajímavé funkce, nejpozději před dvěma lety do Senátu PČR. Druhý doktor z plakátu se sice též před dvěma lety nedostal do Senátu, ale možná alespoň občas fonendoskop používá a v plášti chodí. I když můj kardiolog to zvládá i bez pláště.

Vedle socanských fonendoskopů mě na volebních billboardech nejvíce asi zaujalo to, že na žádném nebyla žena. Též jsem jich, pravda, neviděl moc. Krom ODS hovořící o tom, že soudruzi z kraje udělali chybu, a nejlepších a nejskromnějších ANOnistů, kteří postupně plakáty obnovují dle toho, kdo upozorní na další lživé tvrzení, vlastně potkávám jen fašounské z dílny Trojbarvičky, Pitomiovců a jakéhosi ad hoc uskupení Lepší sever. Kde jinde investovat do extremistických hlasů než u nás. V Sudetech přeci dávno víme, že Ordnung muss sein. Komu by navíc neimponoval Pitomiův xicht hlásající, že ten náš kraj je pro něj nejdůležitější. Jen kdyby totéž neříkal před měsícem v Budějicích, haaajzl.

K ANOnistické předvolební kampani pod heslem „Zmýlená neplatí“ se snad vyjádřili už všichni, kdo umějí psát. Včetně zmiňovaného přikrášlování, polhávání či tradičního přivlastňování si úspěchů jiných jako například prezentování evropských peněz coby vlastní investice. Z Burešovy kapsy asi. ANOnistům se ve mnoha politologických kruzích již dávno říká důchodcovská partaj, protože Burešovi Goebbelsové vědí, že stačí podkuřovat jedné věkové skupině a procenta se příliš nepohnou. Pořád mi zní jako anomálie, že by se směřování země mělo odvíjet od přání lidí, kteří mají většinu produktivního života za sebou, a několikrát jsem se již přistihl, že mi myšlenka věkového omezení volebního práva není zcela cizí. A to si říkám demokrat, sakra. Sám svatosvatě slibuji, že se počínaje pětašedesátým rokem věku (dožiji-li se) budu řídit výhradně volebními preferencemi jedné, případně dvou generací níže…

Tentokrát na volby, zdá se, bohužel nebudu. Jen jsem si prohlédl seznamy kandidátů a místy se zhrozil, kdo kandiduje za fašouny, či podivil, kolik je v jednom mně neznámém spolku známých a sympatických jmen. Nepatrně mě i dojala touha různých papalášů sbírat další a další funkce, či třeba neoblomnost Petra Hanniga, jehož uskupení s různými názvy bez valného úspěchu snad kandiduje úplně ve všech volbách.

Krajské volby coby lakmusový test společenských nálad a boj o hejtmanské fleky. Ústecký komančský šetrhend už nekandiduje, takže asi dojde k lítému boji. I když mě spíše zajímá, zda se u vesla udrží vypatlané kreatury podobné středočeské hatemance. Hlavně aby vůbec někdo přišel, když tradičně největší voličská skupina je momentálně i tou nejexponovanější potenciálně smrtelným virům. Posmotrim. Já z daleka.

Žádné komentáře: