18. ledna 2019

White media

Fašounský server White Media je mimo provoz a s ním i seznam údajných nepřátel vlasti, který obsahoval fotografie a krátké popisky údajných nevlastenců. Na tomto serveru jsem poprvé zahlédl slovo dobroser. Vedle mé fotky. Na zařazení do vcelku zajímavé společnosti jsem možná byl i trochu hrdý. I když…

I když, na lichotivost nehledě, jsou podobné seznamy vlastní extremistům, podobně jako je extremistům vlastní mnohé arbitrární nálepkování skupin údajných nepřátel. A nálepkování se zdá v naší extremizující se společnosti stále oblíbenější.

Dobroser, sluníčkář, pražská kavárna, eurohujer, havloid, pravdoláskař a nevím, co ještě. Vesměs se používá pro označení osob, které mně osobně bývají sympatické. Asi proto, že ctí jakési hodnoty a často upřímně přemýšlejí o světě kolem. A vůbec s nimi nemusím zbožně souhlasit.

Nevidím rozdíl mezi tím, když mě White Media označí za dobrosera, nebo kdokoli jiný jakkoli označí kohokoli jiného jen proto, že nesouhlasí s cizím názorem. Považuji za extremistické, ba totalitní. A dávám si závazek to proponentům nálepkování v mých kruzích začít říkat. I když si nedělám iluze, že se hned tak dostanou mimo provoz.

Žádné komentáře: