29. srpna 2019

Abu Šaríf

V Ammánu je prý sedmadvacet let, alespoň mi to hlásil při prvním setkání. Ihned mi též oznámil, že už mu je padesát. Při druhém si ze mě dělal srandu, že jdu pozdě. Při třetím mi vyrval z rukou tašky, že prý je odnese za mě.

Když přinesl první účet za elektřinu, zjistil jsem až po zaplacení, že se účtenka týkala někoho jiného. Zeptal jsem se, proč mi dává cizí účtenky, načež se Abu Šaríf přiznal, že neumí číst. Že nikdy nechodil do školy.

Téměř každé ráno si potvrdíme, že se oba máme dobře, téměř každý večer se mnou procvičuje arabštinu. Baví ho, jak se trápím, a rád prokládá rozhovor těmi málo anglickými slovíčky, která zná. Nejoblíbenější je asi „relax."

Při jednom povídání jsme se dostali k jeho rodině a Abu Šaríf se přiznal, že má doma v Egyptě manželku a čtyři děti, dva kluky a dvě holky. Na jméno nejstaršího jsem se ptát nemusel, když je Abu, ale zeptal jsem se, proč je tak daleko od rodiny, v Jordánsku. On se jen usmál a zeptal se „a proč jseš tady ty? Mám tu práci přeci.“

Každý ammánský činžák má svého Egypťana, který se stará o údržbu a úklid a většinou bydlí v komůrce v podzemí. Měsíčně si vydělá tak 30 dinárů (asi tisícovka korun) z každé partaje, což je třeba v našem šestnáctipartajovém domě mnohem víc, než by si Abu Šaríf vydělal v Egyptě. I když si nedělám iluze, že mu všichni platí včas.

Předevčírem jsme seděli na zídce před domem a Abu Šaríf se zeptal, kdy odjíždím. „Pozítří.“ Zatvářil se smutně a vysolil mi kompliment. „Ty též, Abu Šarífe, enta kamán.“

Dnes ráno jsem dobalil a pozval Abu Šarífa, ať se přijde podívat, zda se mu nebude hodit cokoli z toho, co balit nechci. Naložil šest igelitek a při pohledu na česnek zavzpomínal, že nejlepší mají právě v Egyptě. Cibuli prý též. Měl radost, že jsem o egyptském česneku slýchával už v dětství, i když jsem (naštěstí) slavnou komančskou reklamu převyprávět nedokázal. A co vy, máte doma dost česneku?

P.S. Just in case: Abu znamená otec, Umm je matka. Za jménem následuje prvorozený syn. Abu Šaríf je tedy otec Šarífa; jeho civilní jméno, tedy to, jež má zapsané v pasu, neznám. Umm Chalíl, je matka Chalíla (a též výborná restaurace v Džeraši). Podobně funguje i Ibn/Bin (syn) či Bint (dcera). Jordánský král Abdullah II Bin Hussein, je synem (bývalého krále) Husseina.

Žádné komentáře: