8. srpna 2019

Восьмое августа

Osmého srpna mé myšlenky již jedenáctý rok neomylně zamíří do země, kde jsem strávil půl pátého roku svého života a již mám hodně rád. Jedno z dat, u kterých se mi vrací známé „co jsem dělal, když.“ A pokaždé vytane podobný sled obrazů z dob, kdy jsem ještě bydlel jinde.

Víkendové páteční odpoledne v Kábulu něco mastím do počítače, v pozadí BBC a blikající foťáky těsně před začátkem slavnostního zahajovacího ceremoniálu napjatě očekávané pekingské olympiády, která má, snad poprvé od Berlína, glorifikovat totalitní režim. A do toho střih na ruské nálety na Gori. Následně Míša žvýkající kravatu a mé panické hledání Rogera, který měl právě být na dovolené v místech, kde se začínalo bojovat. Než se ozval z Bejrútu, kam se vydal místo původního plánu, anžto mu uletěl spoj z Dubaje do Tbilisi.

Osmý srpen coby začátek nové kapitoly ruské zahraniční „politiky.“ Den shozených rukavic, po němž následuje opakované zkoušení, kolik asi projde. Aby v Kremlu opakovaně zjišťovali, že naprosto cokoli. Včetně kongeniálního masírování mozků a uplácení politiků v čele s armádou českých Kremlobotů.

Mám Rusko rád. Je mi zle z jeho mocenských ambicí a ze všech, kteří je slepě obdivují.

И дальше разрешено читать только настоящим любителям России. Я сам прожил в путинской России почти четыре года. Встретил и хороших и плохих людей, и бедных и богатых, и мудрых и глупых, и враждебых и гостеприемливых. Видел, как люди рождаются, и как они преждевременно умирают, в том числе мои друзья оружием сотрудников своего-же правительства. Многому удивлялся, над многим изумлялся, многое-что не понимал - может тоже из-за того, что, как с гордостью и часто говорят, Россию умом не понять. Хотя одно я понял достаточно быстро: Россия была бы еще прекраснее, если бы ее верхушке не наплевать на то, как люди живут. Единственное, что их интересует, это власть и деньги. Самое главное не то, чтобы собственному народу было хорошо, но чтобы остальным было плохо. Целью российскиж властей не являестя процветание России, но разруха других государств. И как раз про это стоит напомнать.

საქართველოს გაუმარჯოს

Žádné komentáře: