10. srpna 2019

Víza

V Iránu skončil velvyslanec, údajně kvůli netransparentnímu vydávání víz. Ministerstvo tvrdí, že velvyslanci prostě doběhl mandát a že už beztak přesluhoval.

Nejvíce se do případu pustil Deník N, který začal fabulovat, jak vše mohlo vypadat, včetně zapojení strašáků jménem Kavan a Zbytek, coby zástupců česko-íránské obchodní komory. Dle Enka se mělo seběhnout asi takto: Kavan a Zbytek vytipovávali lidi a společně s velvyslancem Čumbou brali peníze za to, že posledně jmenovaný vydával víza Íráncům, včetně takovým, kterým bylo schengenské vízum dříve odmítnuto, ergo se k nám pravděpodobně dostali i nebezpeční jedinci.

V reálu bych si tipl, že bylo asi tak, že Kavan se Zbytkem užívali starého kamarádšoftu s velvyslancem a společně pomáhali stávajícím a potenciálním obchodním partnerům organizovat výlet, případně rodinnou dovolenou do Prahy.

Každou zprávu lze podat různě. Protekce je sice stále korupce, jen přeci jen trochu jiného rázu, ač ve výsledku bylo podobné: pár set lidí dostalo víza bez jinak zdlouhavé a nejisté procedury. Ale můžu se samozřejmě mýlit. Vlastně mi, samému navzdory, tak nějak rámcově nejvíce sedí verze, kterou dal Kato rozhlasu. Ač tedy viditelně zlehčuje, ve snu by mě nenapadlo, že s ním kdy budu souhlasit. Byť jen rámcově. Včetně části rozhovoru, týkající se sankcí.

Sám si místo zkorumpovaného velvyslance spíše představuji frustrované úřednice na konzulárním, kterým do jejich práce už tak ne příliš oblíbený velvyslanec neustále kecá a mj. jim narušuje plnění ministerských kvót na zamítnutí vízových žádostí.

Nechci zlehčovat samozřejmě. S vízy, i těmi českými, se šmelilo a šmelí často. Ani Kavanovi se Zbytkem ani náhodou nefandím, jen mi přijde, že Enko tentokrát svou dramatizací ustřelilo. Přidali se i další, například senátor Fischer s implicitním vzkazem, že snad sám velvyslanec nabízel víza na inzerát. Asi si pamatuje ze své dřívější praxe, nebo já nevím. Samotnému mi podobná idea přijde naprosto absurdní.

Nejvíc mě nakonec na celé nekauze zajímá ochota, ba touha uvěřit jakékoli verzi příběhu, ze které vyjde špatně kdokoli má blízko ke stávající české věrchušce, jako třeba právě Zbytek a Kavan. Chápu, že ve stávajícím marasmu, kdy ve veřejném prostoru dominují a o naší budoucnosti rozhodují podvodníci a lháři typu Zemana a Babiše, vypadá nejedno lejno jako suchohřib a nezřídka se i za suchohřib vydává. Přesto bychom asi neměli sbírat příliš často.

Žádné komentáře: