3. ledna 2020

Dron in chief

Ráno jsem se probudil a měl na telefonu zprávu z BBC, že Amíci spáchali atentát na jednoho z nejmocnějších mužů v Íránu. Dron mířil na konvoj aut nedaleko bagdádského letiště. V našich krajích si spíše nikdo nevšimne, vždyť ani nevíme, kde je Irák a kde je Írán a jak se od sebe liší. Prostě jsou daleko.

Se jménem nejvyšší vojenské šarže a velitele zvláštních jednotek (rozvědky) Iránských revolučních gard Kásimem Sulejmáním jsem se začal setkávat relativně nedávno. Nejprve v Sýrii, kde „byl tam i Sulejmání“ znamenalo, že šlo o význačnou a strategicky důležitou bitvu. V Iráku zas Kásimova přítomnost znamenala závažnost vyjednávání mezi různými složkami proti-ISISovského odboje. Ať už se skutečně účastnil či nikoli, stalo se ohánění se Sulejmáním téměř rituálem při předhánění se, co se kde důležitého stalo. Jednalo o téměř mytologickou postavu a následkem Sulejmáního smrti nemůže být než eskalace. Jen zatím nevíme, čeho a kde.

Oficiálně idiot-in-chief odůvodnil nutností chránit americké životy v Iráku, kde v poslední době přiletělo několik raket na americké základny, načež Amíci povraždily desítky Iráčanů a následně se ne zcela mírumilovně demonstrovalo před americkou ambasádou. Nebudu spekulovat o následcích posledního amerického vraždění v Iráku. K tomu se najde dost odborníků jinde, a pro začátek třeba stačí přečíst zde nebo možná ještě lépe podívat se na chvíli sem. A pár hodin po atentátu už americké ministerstvo zahraničí americké životy chrání: vydalo doporučení, aby všichni občané USA Irák neprodleně opustili.

Samozřejmě hned mnozí připomněli, že o následky se v USA nikdo nestará, jen Trump potřebuje odvést pozornost od vlastního impeachmentu a podpořit předvolební kampaň. Nicméně se zároveň chová jako za časů Studené války, kdy atentáty na představitele cizího státu byly regulérní součástí válečného arsenálu. Ve 2020 mi přijde obtížné uvěřit, že se kdosi může chlubit tím, že zabije na území jedné země, se kterou není ve válečném konfliktu, ba se tváří jako její spojenec, představitele země sousední.

Další prominentní obětí dnešního dronového útoku je navíc představitel irácké moci, Abu Mahdi al-Muhandes, zástupce velitele Lidových mobilizačních sil (PMU), které jsou součástí jednotek iráckého ministerstva vnitra. Primárně šíitské a částečně Íránem podporované PMU poskytly klíčovou vojenskou sílu při boji s tzv. Islámským státem.

Spekulujme tedy o možných reakcích. Krátkodobě si ale spíše připomeňme, že byly prolomeny hranice zabíjení představitelů cizích zemí. Na koho si asi moron při večerním tweetování vzpomene příště.

Žádné komentáře: