5. ledna 2020

Omnicida

Cate poslala dva obrázky vlastního domu. Jeden, když ještě stál, a druhý poté, co ho na jihu Austrálie spolkl požár. Prý už šestkrát větší než poslední požáry v Amazonii. S vlastní klimatickou stopou. A za nečinnosti australských politiků, které všechny platí největší místní uhlobaron.

Australská socioložka, Danielle Celermajer, použila pro stávající situaci v Austrálii termín omnicida. Sice smrt odhadované půl miliardy divokých zvířat (počty uhynulých domácích zvířat prý zatím nikdo neodhadoval) nikdo cíleně neplánoval, ale nebude těžké si říct, kdo kde jak nese podíl.

„Tentokrát musíme jít mnohem dále. Musíme si uvědomit, že odpovědnost za omnicidu je různorodá a rozvrstvená. Role, kterou odpovědní tentokrát hrají, je téměř vždy méně přímá, nicméně neméně devastující.“ Celermajer pak jmenuje politiky, mediální magnáty, finanční instituce, businessmany a investory, ba celá společenství, která se nechtějí vzdávat závislosti na fosilních palivech, a jednotlivce, kteří jsou líní vytvářet si vlastní názory a jen papouškují, co jim kdosi z výše jmenovaných nakuká.

Hoří nám planeta a my ústy čelných politických představitelů předstíráme, že se nic neděje. Asi budeme předstírat tak dlouho, než se hromadně spálíme. Mezitím si budeme krátit čas anonymním nadáváním šestnáctiletým (od předvčerejška prý sedmnáctiletým) Švédkám.

(c) obrázek z FB Cate Osborn

Žádné komentáře: