23. února 2021

Výročí

Dnešní datum slaví zejména v Rusku. Den Rudé armády se stal ruským Mezinárodním dnem mužů a Dnem obránce vlasti. Stále totéž jen v jiném hávu, s marketingovým úmyslem vytvořit populární image ruskému militantismu a nacionalismu. Neslavíme armádu, slavíme tatínky, kteří jinak svůj den nemají.

23.2.1944 se na Kavkaze též měl slavit den Rudé armády, než čekisté začali rvát celé národy do dobytčáků, aby je deportovali na východ. V listopadu 1943 už si vyzkoušeli na Karačejevcích, kterých bylo asi 70 tisíc, v únoru 1944 přišli na řadu Čečenci a Ingušové, jichž bylo téměř desetkrát tolik, následováni Balkarci v počtu necelý 40 tisíc. Čečeno-ingušská deportace, často symbolizovaná vypálením čečenské vesnice Chajbach, měla oba národy zničit. Během deportace a bezprostřeně po ní také zemřelo přes 60 procent deportovaných. Zbytek se 13 let nesměl vrátit domů. Deportace severokavkazských národů pod taktovkou dvou jižních Kavkazanů, Beriji a Džugašviliho.

Když jsem před téměř dvaceti lety pracoval na severním Kavkaze, byla poslední čečensko-ruská válka v plném proudu. Přesto se mi nikdy nepodařilo přimět čečenské kamarády, aby fandili v rusko-českém hokejovém klání nám. Podobně to měli i s oslavou třiadvacátého února, která byla směsí vzpomínky na deportaci a oslavou ve stylu MDŽ. A to se část mých známých ještě narodila v kazachstánském exilu. S dalšími lety mi též přicházelo, že se více chce slavit a méně vzpomínat - možná se přirozeně soustředit na pozitivní v životě, když negativního nadělil dostatek. Asi jsem ve svém mladickém maximalismu pocítil i jakési zklamání, že je mé prožívání děsivé čečenské historie principiálnější než jejich. Jako by si stačilo přečíst knížku a pochopit, čím vším si oni a jejich předkové prošli.

Včera jsem přál - přes socku, jak jinak - k narozeninám gruzínskmu kamarádovi a až poté si uvědomil, že narozeniny míval o den později. Popsal mi následně, jak mu v pětačtyřiceti na tbiliské matrice  vloni změnili den narození, prý dle revidovaných nemocničních knih. "Když mi to řekli, měl jsem radost a vůbec neprostestoval, že musím měnit všechny dokumenty," napsal mi. Hlavně že už prý nemusí slavit společně s Rudou armádou. 

Žádné komentáře: