21. dubna 2020

Lanškroun

V Lanškrouně sídlí firma LA Factory, která se dříve jmenovala Wendell Automotive, která byla součástí Wendell Holding, ale dnes patří jednomu člověku, co se jmenuje Radek Švec. V předmětu podnikání v roce 2018 měli napsáno „výroba počítačů, elektrických a optických zařízení.“ Dnes se prý věnují výrobě, obchodu a službám neuvedeným v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Jeden vysokoškolský děkan popsal firmu jako typickou prázdnou schránku, která nevykazuje žádnou činnost.

O firmě též málokdo věděl, stejně jako firma donedávna máloco věděla o zdravotnickém materiálu nutném k ochraně před koronavirem. Od března letošního roku nicméně podepsali pánové a dámy (rodiny Švecova a Langrova) z LA Factory dodávky Minzdravu za 1,2 miliardy, samozřejmě bez jakéhokoli výběrka. Raději si tu tedy uložím pár informací:
- LA Factory (aka prázdná schránka) dostává od Minzdravu za jeden respirátor dovezený z Číny asi 170 kaček
- Minvnitro nakupuje přímo od čínského výrobce tytéž respirátory za 80,- Kč
- Nákupy má na Minzdravu na starosti jakýsi inženýr Doležal, bývalý spolupracovník StB s krycím jménem Chlór
- Podobně jako ministr Vojtěch, i Doležal dříve působil coby Burešův poradce na Minfinu
- Majitel LA Factory se pochlubil, že jede asi s dvacetiprocentní marží a 6-8 procentním ziskem, takže ve srovnání s cenami Minvnitra stále zbývá domyslet cca. sedmdesátiprocentní nadhodnocení zakázky. Asi zůstává někde v Číně, nebo se ztratí cestou, nebo já fakt nevím.

Nic nekomentuji, jen skládám fakta vedle sebe. Jaro je tu, jééé!

Žádné komentáře: