24. dubna 2020

Švejci

V krátké době jsem si přečetl dvě zprávy se jménem člověka, o němž jsem si bláhově myslel, že už je dávno na politickém smeťáku.

Nejprve jsem si přečetl, že bývalý jihomoravský hejtman, který si jako řada jiných politiků koupil doktorský titul práv v jedné slovenské vesnici, tak skvěle poradil Lednici a Hodonínu, jak se majetkově vypořádat, že musejí finančáku doplácet peníze rovnající se ročnímu lednickému rozpočtu. Pětatřicet mega včetně pětiapůlmegové pokuty.

Včera jsem se zas dozvěděl, že lžidoktora jmenovalo vedení jeho dávnoskomírající partaje volebním manažerem. Sběratele funkcí, co se před sedmy lety se Zemanem pokusil svrhnout šéfa vlastní partaje a proslavil se rozhovorem na jedné televizní stanici, kde během dvou minut jedenáctkrát zalhal.

Jako by si socani nepamatovali, že je zmíněný sociopat v kohortě s prezidentem, který se zapřísahal zničit téměřrodnou partaj, jež mu ke všem politickým funkcím pomohla. Jako by šéf socanů musel přistoupit na jakýsi temný kompromis s prezidentem, kterému nový volební manažer prý i oficiálně radí, a jehož prezident dlouhodobě protežuje. Což o to, radí i dalším, něčím se živit musí, chudák.

Jsem naivní, politické smeťáky u nás neexistují, o čemž koneckonců svědčí i příběh našeho prezidenta. Pokud tedy prezidenta ještě máme a nezjevuje se nám tu a tam na obrazovkách bůhvíkým ovládaný android. A kdysi největší strana s momentálně osmiprocentními preferencemi má nového volebního leadera.

Ještě před pár lety bych socanům popřál volební úspěch, protože mi podobně profilovaná partaj přišla na české politické scéně důležitá. Teď už opravdu ne. Sami asi též tuší, že nemají co ztratit, a je třeba apelovat na skalní fanoušky a prospěcháře všeho druhu. Podporu zkorumpované ANOnistické vlády a trestně stíhaného premiéra v konstantním střetu zájmů jim již beztak nikdo neodpáře. Takže gloves off a vzhůru na Bělehrad!



Žádné komentáře: