30. dubna 2020

Likvidátor

Nechci znevažovat jakákoli případná nebezpečí – mé názory na ruskou militantní kleptokracii jsou koneckonců dlouhodobě neměnné – ale celá ta historka okolo maníka s kufrem, co ho před pár týdny na letišti vyzvedla ruská ambasádní limuzína, mi přijde přitažená za ocas. Že se nějaký ruský agent pokusí zlikvidovat dva či tři české komunální politiky, mě tahá za uši. Přemítám proč. A proč by nemělo.

Proč tahá za uši
  • Sebenekompromisnější výroky místního politika na adresu jakékoli jiné země jsou spíše komářím bzukem. V Rusku možná blíže jepičímu říhnutí.
  • Rusko nemá důvod přidělávat si negativní body na mezinárodním poli. Podobné činy nenaštvou jen Evropany, ale i Čínu, Turecko, Irán a další, kteří nemají rádi precedenty flagrantně porušující číkoli suverenitu. Mezinárodně-darebácké chování se totiž nenosí nikde. Rusko se na mezinárodní politické scéně sice chová jako typický bully, který nesnáší slušňáky (čti: demokratické země), jež se snaží různě podrývat, ale má dost respektu před ostatními bullies a jinými tvrďáky.
  • Představa Ruska, které v zahraničí páchá atentáty na nepohodlné politiky lokálního formátu, je spíše z béčkového, céčkového, dobrá, efkového filmu.
  • Kdosi namítne, že Rusko zabilo Skripala, Litviněnka či řadu Čečenců v Polsku, či Rakousku, ba novináře na Ukrajině, ale vesměs se jednalo o (alespoň původně) ruské občany. Jed byl použit „pouze“ na zběhlé agenty z řad FSB, tedy na proklamované zrádce matičky Rusi s cílem vytrestat zradu a odstrašit kohokoli dalšího. K českým komunálním politikům oslí můstek. Beamonův skok. Beamonův můstek. Oslí med. Já už nevím.
  • V případě lokálních politiků není třeba preventivně trestat, protože neohrožují vnitroruskou rovnováhu. Naopak hrají do karet lacinému nacionalismu, kterým Kreml od Putinova nástupu umně manipuluje ruskou veřejností. Stačí pár efektivních prohlášení a la Šojgu směrem k domácímu publiku, které se usvědčí v síle vlastních vládců i v tom, jak je celý svět spiknut proti nám.
  • Řeporyjský klaun se opakovaně v ruské státní televizi osvědčil jako užitečný idiot, kterého je spíše radno zvát častěji než likvidovat. Vykreslit ostatní dva politiky jako pedofilní losery též nebude velkým oříškem ani poprvé, protože se přeci v Rusku dávno všeobecně ví, že evropské hodnoty jsou loserské a pedofilní.

Proč by možná tahat nemělo, respektive pokud by to s agentem s ricinem byla pravda, nemůže než znamenat, že:
  • Rusku je naprosto ukradené, co si o něm kdo myslí, což se tak sice občas může zdát, ale zejména s ohledem na jiné (neamerické) bullies to tak úplně není.
  • Rusko považuje ČR za součást svého impéria, kde si může dělat, co chce. Není úplně vyloučeno. V takovém případě bych nekladl zcela vinu na tradiční ruský imperialismus, ale spíše na servilnost českých politiků v čele se Zemanem, kteří Rusku neustále líbají ona místa a de facto se jim snaží naši podřízenost a pokoru všemožně demonstrovat.
  • Rusko je interně natolik v hajzlu, že k domácí demonstraci vlastní něrušímosti postačí už i klaun v Řeporyjích, přejmenované náměstí nebo převržená socha plešatého Ivana Stěpanoviče. Z maršála se stalo stéblo.

Mohu se samozřejmě hrubě mýlit (a velice bych nerad), ale pořád mi z té rovnice vychází, že jde o hodně humbuku pro málo. I když dotyčným a jejich rodinám nikterak nezávidím strach, ve kterém asi momentálně fungují. Už samotnou auru strachu nicméně může Kreml na domácí scéně dobře propagandisticky využít, podobně jako ze strachu čerpají bullies všude na světě. Tak doufejme, že zůstane jen u toho.

P.S. Vzhledem k některým předchozím reakcím cítím povinnost podotknout, že se nepovažuji za experta na nic, tedy ani na Rusko. Na rozdíl od většiny čtenářů bych nicméně tento text byl schopen vcelku hravě rusky napsat. No offense. To jen pokud se tu zas objeví nějaký ruský troll, který neumí číst, jsa skálopevně přesvědčen, že ruské děkuji zní собака.

Žádné komentáře: