13. ledna 2021

Černoši

Vyskočil na mě na aktualne.cz starý text o výtažcích z bezvýznamné knihy od bezvýznamného autora o psychopatickém, a díkybohu odcházejícím, americkém prezidentovi. V pasáži věnované scénce, kde si Trump najal falešného Obamu, aby ho mohl před kamerami vyhodit z práce, jsem se nejprve pousmál nad tím, jak se loseři často snaží přeroubovávat životní momenty, které považují za úspěch, na různé další situace. Nad Trumpovou nostalgií, že nezůstal u svého apprenticovského „You’re fired“ a dal se na práci, o které ze začátku otevřeně tvrdil, že je příliš namáhavá a že ho nebaví.

Můj zrak nicméně utkvěl na následující formulaci, dle všeho převzaté z ČTK: „Cohen nejmenoval černocha najatého na tento úkol, ale v knize je fotografie, na níž Trump sedí za stolem naproti černochovi, který má odznak americké vlajky v klopě saka, a na stole leží dvě knihy, přičemž na jedné z nich je Obamovo jméno.

Chvilku počkám, zda se chytí i jiné zraky. Nic? Dobrá, jen si nechejme koulení očí a mačovské reakce na závěr. Snad nicméně nejsem jediný, jehož mlátí přes zorničky formulace o najatém černochovi. Byť je u nás naprosto běžné identifikovat jedince dle barvy pleti, což, sorry to say, je jedním z elementárních projevů rasismu. Vím, že nikoho neudiví, nakolik je naše společnost rasistická, ba naopak, rostoucí část populace je na tento fakt nepatřičně hrdá. ČTK je nicméně veřejnoprávní institucí, která by asi podobné propagovat neměla. I když při pohledu na radu ČTK se asi není příliš čemu divit.

Nejsem žádný cíťa, ale samo slovo černoch mi přijde někde mezi archaicky kolonizační a dětské. Jako třeba běloch, rudoch, nebo žluťoch. Vlastně mě i baví obligátní námitka ve stylu: „No a co, dyk je to normální slovo a Obama je přeci černoch, tak vo co go, ne? To budeme teď všechno censurovat, jako ty debylní Amýci?“ Netřeba cenzurovat, jen se zamýšlet nad významem slov, kteréžto zamyšlení začíná tím, že je stejně netřeba ostatní klasifikovat dle barvy pleti. Nejen proto, že všichni vědí, že je Obama černoch, je nesmysl to vypichovat. Zmíněná formulace by navíc byla silnější, kdyby byl najatý hercem, nikoli černochem. Černoch najatý na práci má nicméně evokovat hierarchii mezi (nečernošským) najímatelem a černochem. Takto totiž funguje jazyk. A i kdyby zprávy z ČTK psal totální negramot, kontroluje i zkušený editor. Ne všude makají jen najatí černoši.

Žádné komentáře: