29. ledna 2021

Fašouni ve sněmovně

Jako by mi brněnská rektorka viděla do hlavy. Když jsem se dočetl o sněmovnou schváleném fašounském zákoně na podpodu agrobaronů typu Bureše či piTomana, napadlo mě, že bud dráž a zákon v konečném důsledku zničí malé zemědělce a dál sníží již tak často velmi pochybnou kvalitu potravin. Aneb, jak píše autorka, abychom nemuseli zvyšovat kvalitu, omezíme konkurenci. Namísto toho, abychom krizi využili k růstu, vymyslíme regresi a marasmus první kategorie.

Národní potravinová soběstačnost určitě mnohým zní rajsky, protože přeci žijeme v devatenáctém století na opuštěném ostrově a neustále nám hrozí hladomor.  Na hop, hop, hop, kdo neskáče, není Čech, masa slyší. Tím spíš, když skáčou brambory a cibule nebo ze zahraničí dovezená a u nás přepakovaná vodňanská kuřata. A kdyby náhodou Senát se zákonem zametl, bude to na koho svést. Pokud se tedy senátoři nezaleknou negativního pýár, že nejsou dostatečně vlastenečtí.

Před časem se mi zalíbila definice rozdílu mezi nacionalismem a fašismem od Yuvala Noah Harariho. Patriot má svou zemi rád a myslí si, že je unikátní, z čehož vyplývají i určité závazky. Fašoun si myslí, že je jeho země nadřazená ostatním. A právě na tuto nadřazenost u nás hrají dokola různé hnědé, rudé či modré partaje, znajíce, že fašounství ve frustrovaných a nevzdělaných společnostech funguje náramně. Harari nicméně dodává, že inteligentní nacionalista nemá na vybranou než být i globalistou, protože jedině spoluprací napříč hranicemi můžeme dosáhnout toho, aby ten náš milovaný národ či stát vzkvétal. Naši lumeni nicméně spíše tíhnou k fašounskému izolacionismu, protože jde primárně o pár rychlých bodíků, když ta opravdová řešení jsou o dost obtížnější. A hlavně o jejich výdělky.

Není to tak dávno, co šel Bureš do voleb s kritikou kvality importovaných potravin, prodávaných v Česku, i když dlouhodobě zdaleka největší hnus u nás vydává za potraviny jeho Agrofert. Vnímám, jak je stále obtížnější nakupovat určité pochutiny tak, aby nebyly z Agrofertu (děkuji tímto aplikaci BezAndreje za kontinuální pomoc a podporu). Do roka a do dne bude nepochybně násobně obtížnější, takže nezbyde než investovat do vývoje amarounů. 

Za poslední rok se pod Burešovým dohledem nejen na zdravotnictví rozkradly miliardy, zatímco jemu samému v době bezprecedentní krize vzrostl za rok majetek o čtyři miliardy. A peníze dál tečou, naposledy třeba na vládní TikTok, na jehož zřízení dostala půl mega firma, která ještě před pár měsíci neexistovala. Do toho teď Pitomio s ANOnisty vymysleli další hřebík do naší společné rakve. Člověk nemusí být mluvčím BISky, aby viděl. 

Žádné komentáře: