11. listopadu 2011

Zpráva z tisku

O vloni v létě schválené změně gruzínské ústavy, jež mění prezidentský systém vládnutí na parlamentní, se mezi zahraničními politiky nahlas nehovoří. Asi proto, že příliš připomíná veletoče jiných postkomunistických vládců, kteří si po dvou prezidentských obdobích potřebovali zajistit pokrač vysluněnou kariéru. Na východ referendum, na sever dočasné převelení prezidentských pravomocí na premiéra, ústavu si změnit nikdo nedovolil, i když se nakonec ukázalo nejprostší, dle ohlasů soudě. Anebo se nemluví proto, protože se nehodí k imidži (proč ještě čeština nemá písmenko dž, Huse, kdesi?!), které chceme o Tbilisi věřit. Dokonce ani Míša nemluví, i když se prokec’ a teď musí jeho kancelář žehlit.

Pěkně jsme se podivili, když jsme si ve zprávách přečetli, že pozice na parlamentu závislého premiéra není pro současného prezidenta tak zajímavá. Dementi na sebe nenechali dlouho čekat, uvádíme zde v překladu z jazyka anglického, ze kterého podezíráme automatický překladač google, takže jsme v zájmu zachování všech nuancí požádali téhož překladače o převod do jazyka českého:

„Rádi bychom objasnit, že tato část rozhovoru je neúplný, a není přesně odráží to, co prezident řekl novinář. Pro Michail Saakašvili, není důležité, kde se osobně bude po roce 2013, ale jaké země [Gruzie] bude za dva roky a o tom, jak reformy provádět gruzínské orgány, bude pokračovat. Prezident je zaměřen na vývoj v Gruzii a na projekty, které byly zahájeny v posledních letech.Gruzínský prezident se nevyjadřuje k jeho osobním budoucí kariéru, a tak bychom chtěli objasnit, že jakékoliv jednání o této problematice jsou jen spekulace.“

11/11/11, to je ale panečku datum!

Žádné komentáře: