20. ledna 2014

Černá vdova

Jirka píše, že je v Soči sebevražedná atentátnice. U článku je i pár fotek a dopis, který napsal generál major FSB plukovníkovi MVD. Na fotkách je zmlácená mladá holka, v dopise se zmiňují zvláštní znamení: Pokulhavá na pravou nohu, levá ruka neohybná v lokti, na pravé tváři asi deseticentimetrový šrám. Bez další informace není při pohledu na obrázek třeba spekulovat, kde dvaadvacetiletá k četným zraněním přišla. Že byla čísi manželkou? V normálních společnostech se netrestá za provinění příbuzných. Nehledě na to, že si v jejím rodném kraji holky ženichy příliš nevybírají a ohledně příbuzenského vztahu nezbývá než důvěřovat informacím od ruských tajných. Kdo tedy chce a ještě umí.

Obával jsem se z teroristických útoků v Londýně. V Soči se bojím asi ještě víc, protože nevěřím schopnosti jihoruských policajtů si vše pohlídat. Jako nevěřím ospravedlnitelnosti jakéhokoli teroristického útoku, ať již ho provede palestinský teenager, nebo x-krát mučená mladá Dagestánka. Pokud tedy vůbec existuje. Nebylo by poprvé, co si tajní vymýšlejí. Já bohužel věřím - i tomu, že není jediná.

Taky věřím, že tahle olympyjáda je špatně, nejen kvůli vyvlastňování majetku či ničení čerkeských hrobů. Potěmkiáda nikoli nepodobná Pekingu či Berlínu s tím rozdílem, že na rozdíl od druhých jmenovaných se Rusko rádo tváří evropsky a koneckonců je i členem Rady Evropy. První olympyjáda, kterou pamatuji a zcela jistě nebudu sledovat, protože bych si připadal jako v dokumentu od Leni. Zdravím každého, kdo se z vlastní vůle nezúčastní, leč není mi dobře z toho, že krom etických důvodů nyní už i pro nevěřící Tomáše přibyly i ty bezpečnostní.

Žádné komentáře: