23. října 2015

Ašura

Poprvé jsem zaregistroval díky Ivě, která cca. před deseti lety udělala v Iráku výborný fotoseriál. Na vlastní oči jsem prvně zas viděl o pár let později v Ázerbajdžánu. Kvůli Ašuře jsem začal maličko číst o rozdílech mezi sunnitským a šíítským Islámem – právě proto, že bitva u Karbalá, kterou šíítská Ašura připomíná, znamenala asi definitívní rozkol mezi dvěma hlavními islámskými proudy.

Sunnité vnímají 10. den nového roku jako den oslavy vítězství, které Bůh nadělil prorokovi Musovi (Musa je ten samý chlapík, kterého známe pod jménem Mojžíš) a někteří se i na paměť postí. Pro šííty je Ašura, jíž se prý česky říká „islámské pašíje“, dnem mnohem významnějším, dnem smutku za smrt Husejna, Mohamadova vnuka a třetího šíítského Imáma, zavražděného v roce 680 vojáky armády kalifa Yazida I.

Já měl být dnes v Libanonu, kde je Ašura státním svátkem, ale nepovedlo se. Sebetrýznění meči a řetězi bych beztak neviděl, protože Hizballáh dávno zakázal. Neuvidím ani, jak jediná za Husejna uroněná slza smyje stovku hříchů. I tak ale: Happy Ashura, friends.

Žádné komentáře: