31. srpna 2020

Burešov

Za doby působení v politice, tedy od roku 2013 Bureš svůj majetek více než zdvojnásobil a na evropských dotacích dostává více, než v ČR odvede na daních. Říká tedy časopis Forbes. 

Komu nebylo sice jasné, že schválený schodek rozpočtu poslouží primárně vládcům k upevnění moci a zvětšení vlastního majetku, ať zvedne ruku. Zatím tedy vidíme spíše to první, asi i proto, že o druhém se tolik nemluví. Jako například o pokračujícím vládním proplácení dotací Agrofertu, ač na ně Evrokomise hodila stopku.

Jinak ale výkop docela ostrý: Dvoumiliardový dárek vlastním a spřáteleným médiím na zbytečnou reklamní kampaň, která přinese maximálně desetiprocentní výnos, dala by se udělat za pětinu peněz a neslouží k ničemu jinému než ke koupi mediálních značek před blížícími se volbami. Reklamní kampaň na dovolenou v ČR. Zatímco Bureš si zaletí k moři a nebude se na pláži muset válet mezi našima sockama.

Následoval slib sta miliard důchodcům. Dvacet procet schváleného deficitu. Chápu, že nešlo odolat pokušení koupit si hlasy nejvíce manipulovatelné věkové skupiny, které je u nás tradičně naprosto jedno, že prožírají blaho vlastních vnoučat. Nic proti důchodcům, jen jsem se vždy učil, že se v dobách finančních obtíží, jež bezpochyby zažíváme, je třeba šetřit. Včetně na sobě samém. A to nemluvím o tom, že už mou generaci asi žádné erární důchody nečekají, protože právě v přímém přenosu prožíráme deficit, který by bývalo možné použít na řádnou důchodovou reformu. Místo toho prý stávající důchodci dostanou lět litrů navíc a u voleb si budou hezky pamatovat, kdo že jim přidal. Co na tom, že to šlo z peněz jejich potomků. Důchodcům navíc pošleme každému roušku, protože jsme si dobře spočítali, kdo u nás vyhrává volby.

V Burešově, kde vládne oligarcha s bandou pologramotů s podporou extremistů z řad komančů a pitomistů neplatí základní ekonomická pravidla. Stejně jako si málokdo vzpomene, že schválený schodek měl být použit na vypořádávání s následky koronaviru. V reálu ale nejde o nic jiného než politický marketing, který má nadále zajistit třetinovou volební podporu.

Žádné komentáře: