8. května 2011

Docent, dochtor, kandidát, zvěd

Jako správný virtuální člověk. Nejprve mi spadne čelist při čtení čehosi, následně něco napíšu na xichtoknihu a přitom mě napadne, že toho musím napsat víc, a skončím tady. Tentokrát o vysokoškolských titulech.

Neexistuje asi lepší důkaz o zamindrákovanosti české společnosti než lpění na vysokoškolských titulech. Když přijdu na úřad, nebo jednám se spřízněnou firmou, je mi úplně fuck, jaké má kdo formální vzdělání. Nemluvím o dochtorech medicíny, právnících a dalších, mluvím o tom, že si někdo napíše hrdě před jméno Bc., což já nečtu jinak než: A safra, to musí být ale mindrák! Chápu, že ukončené vysokoškolské vzdělání je bránou k lepšímu zaměstnání apod., naprosto normální, samozřejmě. Též vím, že v určitých situacích působí vážněji, jako dobrý trik, vezměme například takové kandidtské listiny do voleb. Nic nemění na tom, že nevidím důvod si kazit pěkná jména nějakými písmenky, které často pranic nevypovídají o vzdělání, umu, či pracovnímu použití člověka.

Jedna banka mi vyrobila kartu, kterou jsem reklamoval, protože mi na ní přidali můj trapný titul, který přitom v žádném dokumentu krom diplomu oficiálně nemám. Po dvou reklamacích, které k nápravě nevedly, jsem rezignoval a doufal jen, že až karta vyprší, nová bude v pořádku. Nestalo se. Slečně v bance jsem se pokusil vysvětlit, že žádné komplexy ohledně vlastního vzdělání nemám a písmenka před jménem mi přijdou směšná. Marně. Na rozloučenou mi dala vizitku, na které bylo napsáno "student-DiS", což prý znamená diplomovaný specialista a vysokoškolským titulem ani není. Nová dimenze, pochopil jsem: Ať si každý před i za jméno hodí, jaká chce písmena, jako ten posunovač u dráhy z vtipu (PUDr.).

FBBr. (FejsBukař+BloggeR) PK kandidát, zvěd

Žádné komentáře: