23. května 2011

K maturitám (a těžebním limitům)

O víkendu doťukalo dvacet let od chvíle, kdy jsem obelstil rodiče a odmaturoval a pár dní dříve, než jsem oznámil. Tedy rodičům jsem jen chtěl ušetřit nervy, obelstil jsem učitele na teplickém gymnáziu, kteří mě od maturity do mnohatýdenních alkoholických spárů poslali vcelku spokojeného. Čeština, anglina, matika, ruština, a jen z té češtiny jsem měl za dvě. Se spokojeným úsměvem vzpomínám, jak v dobách ještě stále polistopadových nebylo obtížné přesvědčit porotu (pardon: maturitní komisi), že sebezvaná superstár Kosťa umí rusky. Když jsem o deset let později vyprávěl Čečencům, za břicho se popadali.

Dvacet let po Kosťově maturitě se slovutné (a jsme uňho zas) ministerstvo škol rozhodlo otestovat po desetiletí chystané státní maturity. Krom meziškolního souboje na prestiž (heč, naši kluci a holci jsou chytřejší než vaši) mi smysl státních maturit uniká. Proto asi budu v příštích volbách volit to politické uskupení, které si dá za cíl nejen státní maturity zrušit, ale i konkrétně vyjmenuje a postaví na pranýř chásku, která na ně z eráru vytunelovala miliardy a chystá se těžit dál. Těžební limity bylo třeba nastavit dávno nejen v rámci Severočeského hnědouhelného revíru.

P.S. A pokud současní čeští vládci odkývají ničení dalších lidských obydlí a ohlodávání Krušných hor za účelem zisku sirného hnědého uhlí a tučných dotací pro politické jedince a strany od uhelných megakopáčů, hlasuji pro zavedení státních maturit pro členy vlády a za špatné výsledky domácí vězení. Totéž bych koneckonců uložil i některým viditelně brainwashlým českým novinářům, kteří mi včera z obrazovky tvrdili, že se nyní jedná o energetickou budoucnost země a vůůůbec ne o obchodní zájmy uhelných lobbistů.

Žádné komentáře: