17. března 2012

Jeane, vejce!

Jeden z prvních vtipů, který si pamatuju. Asi první nebo druhá třída. Říkal ho brácha. Jeane, vejce! Natvrdo nebo naměkko pane? Ale ty hlupáčku, ...! Asi bych dnes měl doplnit "za sedum." Český trh s vejci dostal ránu, protože byly konečně zakázány slepičí koncentráky. Až v Číně (Pákistánu, Indii atd.) zakážou dětskou práci, zdraží zas obuv, sportovní potřeby, IKEA a kdo ví co ještě. Aniž bych chtěl srovnávat české slepice s dětmi kdekoli.

Se mi to lehce říká, co, když si dál v klidu kupuju vejce za třicet tetri (i tak si myslím, že u nás v krámku platím cizineckou přirážku). Co nebozí krajané, kterým prým obchodníci zdrařili až na sedm korun. V roce 2006 sežral průměrný Čech 245 vajec za rok (to jsem si facht našel, v roce 1999 to bylo 297 třeba), tedy jedno vejce za kažý pracovní den. Průměrné zdražení o tři koruny za kus nabourá měsíční rozpočet průměrného vejcežrouta o šest pětek, šestnáctičlenné rodině pak o celou tisícovku. A to je dost pádný důvod k tomu, aby začal boj o slepice a k tématu vyjádřil i vrchní Burgtrottel (za vše může a) EU, b) CIA, c) Vatikán? nikoli, tentokrát v tom dle všeho jede jedna neviditelná ruka) a média skrz na skrz proprala. To by v tom byl čert, abychom si tu blbou náladu alespoň trochu nezhoršili.

Ten první vtip, co si pamatuju, je o chlapíkovi, co jde ožralý po náměstí a křičí: "President je vůl, president je vůl!" Zastaví ho policajt řka: "Buďte zticha, člověče, to je státní tajemství."

Žádné komentáře: