29. října 2013

Sobutyljniki

Pero nestihlo vyschnout a hle, president odměňoval kamarády. Není na tom nic divného, i Havel s Klausem měli své favority na metál, škytavku jsem dostal jen z některých vyvolených a z jejich přinejmenším pochybného laudatia.

V defilé vyniká nynější člen SPOZ a zlínský krajský zastupitel, bývalý člen zemědělské komise Ústředního výboru KSČ, nositel medaile Za službu vlasti (1962), státního vyznamenání Za vynikající práci (1978), Řádu práce (1986) a titulu Hrdina socialistické práce (1989). Nyní má tedy i Medaili za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Přijde mi nefér, že za jedno a totéž dostává další medaili, jako by atlet jednou skočil a pak vyhrál všechny volympyjády. Není divu, že na nás pak žádná placka nezbyde. Připomeňme si jiného presidenta, jenž na adresu odměněného volympyjonika (příznačně 21.8.1990) prohlásil: „Za vším se skrývají chapadla neviditelných mafií, které se snaží kšeftovat s majetkem, který jim nepatří, ustavují podezřelé akciové společnosti a hledají cesty, jak bezpečně ulít nelegálně získaný kapitál. Krajně temné slušovické žilky nenápadně prorůstají celým naším potravinářstvím.“

Pobavil i jiný presidentův kámoš a sobutyljnik, jak se říká u nás, též volební kandidát za SPOZ, bývalý ministr a ředitel vytunelované Desty Děčín. Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské se tomu říká. Se téměř divím, že se nedostavil i bývalý ministr financí, Ivo Svoboda, který by určitě měl čas, protože byl z výkonu trestu propuštěn už před pěti lety.

Metál za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů dostal i Jaroslav Vodička. Nevím, zda kdy kandidoval za SPOZ, předpokládejme nicméně, že ano. Český svaz bojovníků za svobodu, jehož je Vodička předsedou, je nástupcem komančského Svazu protifašistických bojovníků a ze svých komunistických názorů neslevil ani o píď. Nezřídka je Svaz považován za extremistickou organizaci. Sám Vodička (bývalý voják z povolání, posléze technik na statku, na začátku devadesátých, jak jinak, podnikatel) se například v rozhovoru v jednom nejmenovaném plátku rozhořčil, že si „transfer – zdůrazňuji transfer – německého obyvatelstva“ premiér dovolil označit za vyhnání. To není extremismus, pravda, to je pouze blbost. Připomíná trochu Jakeše (hloupý, ale asi vlivný).

Zaujal mě i Jan Světlík a jeho metál za zásluhy o stát v oblasti hospodářské, stejně jako tunelář z Desty. Ten dostavěl první blok Temelína, Světlík si coby šéf Vítkovice Holding brousí zuby na druhý. Přemítám proč dávat metál za zásluhy čtrnáctému nejbohatšímu Čechovi, zatím mě nic nenapadá, jen že asi o Vítkovice Holding a miliardáři Světlíkovi v nejbližší době budeme zas slýchávat častěji.



A ještě jedna SPOZácká




Žádné komentáře: