20. října 2013

Zase qolbám

V letošních volbách do PSP kandiduje 24 politických uskupení. Jedno lepší než druhé, chtělo by se říct. A čím vice se veřejná debata personalisuje a zaměřuje na to, ve které je více degenů, tím méně víme, co která partička hlásá a může Česku přinést (případně z něj odnést). Nehledě na to, že se z velké části jedná o známé firmy, pročítám posledních pár neděl programy, čtu si prohlášení, v rámci možností si pouštím debaty a vychází mi mezi nejčastěji zmiňovanými skupinkami asi takto (koho volím, si nechám pro sebe):

1. Česká strana sociálně demokratická

No comment, jedna z velmi známých firem, oranžová ODS svého druhu, obě partaje se vyznačují manickým zaměřením na vnitrostranické pře a naprostou odtažitostí od reality. Volby socani vyhrají, to je asi ok, důležité bude, s kým budou chtít jít do vlády, a kolik vlivu získají mocichtiví pragmatici kolem Haška, u kterých bych nevylučoval ani konstrukty typu oposmlouvy s kýmkoli. Hlavně, že bude koryto.

2. Strana svobodných občanů (Svobodní)

Bývalí mladí (nyní staří) konservativci a Klausovi obdivovatelé, což téměř hovoří za vše. Kousky programu jsou potenciálně atraktivní, i když nezřídka spíše ultraliberální teoretické poučky, prakticky dle mého proveditelné asi jako komunismus. Česko není konzervativní země a nikdy nebude a některé náměty a názory z dílny Svobodných znějí jako z devatenáctého století. Místy téměř taková česká Tea Party. Nelze upřít pracovitost a horlivost (asi se naučili podtrhávat si u Klause).

3. Česká pirátská strana (Piráti)

Zajímavá skupinka nadšenců, samozřejmě, leč vice méně s jedním bodem programu (elektronizovat, piratizovat atp.). Bavím se nad počtem ajťáků na jejich kandidátkách, leč si nejsem zcela jist, kolik nefunkční parlament vydrží greenhornů. Škoda, že Piráti nemají silnou základnu komunálních politiků.

4. TOP 09

Normální partaj, v něčem až příliš normální, jistě to lepší z české pravice. Nesdílím z mého pohledu iracionální antikalouskovskou mánii, pobaven sleduji, v jaké další pozici uvidím partajního maskota. pardon: předsedu. Ani si nemyslím, že by TOPka coby uskupení (nikoli jedinci) nějak výrazně selhala. Pravděpodobně bude největší opoziční partají, tak jí přejme, ať je silná, protože silná opozice je dobře.

5. HLAVU VZHŮRU - volební blok (HV)

Patří mezi 5 nejnebezpečnějších a fundamentálně nedemokratických stran v čele s viditelně hodně hloupou svazačkou, která nemá vůbec jasno ve svých postojích (resp. má jasno v tom, že žádné postoje nejsou potřeba) jen ví, že chce být vidět, na obrazovce, u moci. Některé kryptofašistické názory, vcelku velice podobné uskupení kandidujícímu pod číslem 17.

6. Občanská demokratická strana (ODS)

Potřebovali by na jedno období z parlamentu, aby konečně procitli, a moc jim to přeji. Naprostá oddálenost od reality se projevuje mj. tím, že namísto nekompromisní reflexe modří ptáciv čele se zkorumpovaným lokálním politikem, zdá se, upřímně věří, že pro Čechii vykonali spoustu dobra, jsou stále nejlepší, a jejich jedinou chybou je to, že svou skvělost nedokáží občanům správně vysvětlit.

11. Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová (KDU-ČSL)

Stabilní voličstvo a jasný program, se kterým lze nesouhlasit, či polezimovat, ale více méně víme, kde je máme. I když mají spoustu bodů programu, které se mi nelíbí, ba příčí, budu rád, jestli se kaťáci dostanou zpět do parlamentu.

15. Strana Práv Občanů ZEMANOVCI (SPOZ)

Nu toto je panečku uskupení, za které by se nestyděl ani republikán Sládek (natož náš hradní ožrala). Hradní partička se mj. vyznačuje tím, že už dnes se její politika formuluje v Moskvě. A to není pro Česko vůbec dobře, protože Rusko bude vždy hájit ruské, nikoliv české zájmy, a k nim patří například destabilizace a oslabování EU (jíž jsme stále členem, kdyby něco), mj. zvyšováním ruského vlivu. Kdo v Rusku strávil pár neděl, ví, že se za dvacet let retorika Moskvy změnila pramálo a i když jsou metody jiné, sen o ruské impérii na mezinárodní hranice nehledě stále žije. Kdo nevěří, ať se tam raději přestěhuje. Ergo SPOZ = pro Česko velmi, velmi nebezpečná banda.

17. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (Úsvit)

Dalří z Top 5 hrůz. Z velké části fašounská ideologie, leč, na rozdíl od takových Dělníků není tak zcela vidět. Nikterak vzdělaný šéf hnutí řekne a udělá cokoli, aby se dostal k moci. V současnosti asi největší hochštapler na české politické scene určitě, možná i psychopat. Připomíná mi zelináře či vexláka před Tuzexem, který sežene či vyšmelí cokoli si zákazník bude přát (mmm, jen tak kvalita a výdaje s tím spojené). Trochu mě udivuje, že se nedali dohromady s pětkou, ale dva sociopati v jedné grupě asi fungovat nemůžou.

20. ANO 2011 (ANO)

Srandovní, amébní uskupení bývalého STBáka, tč. bezskrupulózního a bezpáteřního podnikatele. Podobný projekt jako Věci veřejné s jediným programovým bodem dostat se k lizu. Skoupením dvou předních plátků (dnes si koupil Mladou frontu, zítra třeba Policii ČR) majitel firmy, pardon: předseda partaje vcelku jednoznačně dokázal, že je jen a pouze busenissman, koneckonců jako Klaus, kterému též byla etika čehokoli u zadku. Přitom společnost nelze stavět na neviditelných rukou, a nejen proto, že nejsou vidět. Babiš mi více než kdokoli jiný reprezentuje neoKlausismus (Klausismus s lidksou tváří) a s ním člověk člověku více vlkem než kdykoli dosud. Vůbec nebudu plakat,jestli párkaři do sněmovny neprolezou.

21. Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM)

Populisti a vyčůránci, kteří dosud věří v třídní boj a diktaturu proletaritu. Hrozná sebranka nekonstruktivních kverulantů.Bělorusko či Severní Korea coby ideál světového zřízení.

23. Strana zelených (SZ)

Můj hlas je zelenej, rapuje předseda, a Češi se mohou posrat. Pro jedny, kteří i tak volili zeleně, potvrzení, jaký je Liška cool, pro ostatní, důkaz, že je vůl. Přitom je to úplně jedno. Zelení mi přijdou vcelku sympatičtí, jen strašliví političtí zelenáči. Partajní paradox: společně s Piráty jednoznačně vyprofilovaná mladě, což ale znamená, že někteří zelení puberťáci a postpuberťáci jsou nebezpečně melounoví (zvenku zelení, uvnitř rudí jako sovětská vlajka).

Shrnuto: Kdokoli mi řekne, že volil 5, 15, 17 nebo 21, budu si o něm myslet, že je naprostý hlupák, jako považuji za hlupáky z trucu nevolící, či takové, kteří nabádají k volbě stran, jež volit nechceme, jen proto, že jsou takzvaně velké. Voliče šestky a dvacítky mám za zoufalce. Ani ti, ani druzí vlastně nepotřebují inteligentní, sofistikované vládce. Zbývá 1., 2., 3., 4., 11. a 23, což není zas tak malá volba. Nu tož hodně štěstí, doufám, že se po příštím víkendu neprobudím coby občan Běloruska či Somálska.

Žádné komentáře: