31. července 2018

Autem

Mohammadova manželka je z Libanonu, kde spolu i chvíli bydleli, než zkoušeli štěstí v Saudské Arábii a nakonec se před pěti lety přesunuli do Jordánska. Dopoledne Moh’d pracuje jako školník na základce,odpoledne jezdí autem.

Munir pracoval čtrnáct let v Emirátech jako vedoucí údržby a zatímco teď čeká na další pracovní nabídku (Kuvajt prý vypadá slibně), jezdí autem. Nejstarší syn, Moh’d, pracuje jako ajtý inženýr, dcera Hiba je žena v domácnosti a nejmladší Salem dělá účetního v bance.

Maher nedávno dostudoval a strávil dva roky na univerzitě v Číně. Měl radost, když se dozvěděl, že se do Číny chystám koncem týdne. “Určitě zajeď do Guanžou,” řekl mi na rozloučenou.

Jusif se chce naučit pořádně anglicky. Dělal v jakési montovně, ale bylo málo práce, a tak i málo peněz. Doufá, že mu angličtina otevře nové pracovní možnosti. Hlavně prý potřebuje mluvit, k čemuž mu zatím musí sloužit občasní anglojazyční pasažéři.

Měsíc v Ammánu mě posunul od pětislovné slovní zásoby (rovně, doprava, doleva, tady, zastav) k rozhovorům, jež na mé průměrně patnáctiminutové jízdy bohatě vystačí. Ze směsi zvuků a znaků se stal logicky fungujíci a relativně srozumitelný jazyk a ohromná zábava. A mé pasažérské hodnocení v aplikaci Uber-u neomylně stoupá.

Žádné komentáře: