13. září 2019

Právo a schíza

Právo a Spravedlnost je název polské politické strany, která se poslední léta spíše profiluje jako neonacistická. I když si spíše říkají konzervonacistická. PiS s jedním s. Asi jim někdo měl poradit, že právo a spravedlnost nejsou totéž, ba jsou nezřídka ve vzájemném rozporu. Kdo se tedy pokusí sloučit, ba zaměnit, nevyhne se jakési schíze. A když schíza vládne, není to žádná sranda. Jak mnozí v Polsku již vědí, či alespoň tuší.

Začínáme tušit i u nás, napadlo mě nad pročítáním zpráv o zastavení čapího trestního stíhání. Podle práva nebylo přesně v moment získání dotace hnízdo Burešovo, takže se (podle práva) jednalo o subjekt, jenž dotaci směl dostat. Co na tom, že o dotaci žádal Agrofert (viz např. daňové přiznání agrofertí akciové společnosti ZZN Pelhřimov přiložené k dotační žádosti) a ani sám Bureš se nikdy netajil tím, že se jedná o jeho oblíbenou zoologickou, přes kterou léta Agrofert pral peníze. Tím posledním se tedy tají. Až tak, že zatajil, když si na podobou praxi v dobách jeho finančního ministrovaní stěžovali z Němec.

Podle práva, práva, práva je prý totiž vše v pořádku. Jen spravedlnost dostala schizofrenický záchvat a kdesi zvrací v pangejtu. Z právního hlediska nešlo v čapí dotaci o podvod, z etického hlediska šlo o jednoznačnou šmelinu, ale na to se právo neptá. A Anonisté mají zas o důvod více vesele hýkat, jak to všem nandali, protože u nás odjakživa obdivujeme vexláky a šmelináře, kteří dokážou systém zmást (chtěl jsem napsat "ochcat", ale nebudu sprostý, pane redaktore).

Právo a spravedlnost. Si aspoň juchněmež, že ta naše varianta je stále milosrdnější než, co se děje u severních sousedů. Taková krásná devadesátá léta, kdy si estébáci mastili kapsy a všem to vlastně nakonec bylo šuma fuk. Hlavně, že jsou koblihy a pár stovek extra na důchod. Juch.

Žádné komentáře: