17. června 2013

Aj lav ju

Vládní krize. Premiér neslýchaně odstoupil, čímž musel minimálně zdvojnásobit svůj kredit, a samozřejmě se spekuluje, kdo přijde po něm. Zatím prý dva kandidáti, dvě strašidelné kreatury, a komentáře se předhánějí, proč by ten první neměl připadat v úvahu. Prý nesedí v parlamentu, nebyl zvolen. Jako by v poměrném systému byli voleni jedinci, nikoli partaje, z nichž předseda jedné sestaví vládu. A po něm další předseda. Možná jen komentátoři napovídají naprosto obsolentní ODS, aby s výběrem tak nespěchala, když je potenciálním předsedou takzvaný kmotr respektive takzvaného kmotra lokaj. Argument je ale divný. Já třeba nemám rád ministry, kteří jsou zároveň poslanci (sedmý pád, kým čím) – jednak mají dvě práce na plný úvazek, tudíž minimálně jednu nemohou vykonávat důstojně a jednak má být zákonodárná a výkonná moc v demogracyjy od sebe oddělena. Sedí v parlamentu, nemůže být ministrem, si myslím já. Stejně jako by senátor neměl být starostou či primátorem, jako náš furiantský prisemátor.

Nejradši bych asi šel k předčasným volbám, ze kterých vzejde parlament bez ODS (kdo tu chásku, můjtyskutku, ještě může volit?), leč ve kterém sedí Piráti a Zelení, ať už je vláda jakákoli, jen když v ní nebude Filip, Remek a jejich soukmenovci. Kalousek by už též mohl do politického důchodu, ale je mi to vlastně jedno. Jako bych se nedivil, kdyby se stal mezitím na čas premiérem. To by byl úplný mišn akomplišd.

České zprávy pročítám v Gali u Kokuty na dvorku ("na terásce" by nebylo dostatečně popisné). Dlouho jsem nebyl a je tu krásně, i když ten business prý nejde jako dřív. Můžou za to Rusáci, říkají místní, na svatbu ani na pohřeb se do Abcházie už nejezdí, co je čára tak nepropustná, a kaféška nevydělává jako předtím, kdy též nebylo žádné terno. Dal jsem si karbanátky s bramborovou kaší, zapil pár Baltikami (Suchumské prý seženou zítra) a popovídal si o všem novém, tedy o ničem.

Nakonec se nachomýtl opilý soused Zaza s otázkou odkud jsem. „Z Česka? I love you, že jo, akorát jinak“ Přesně tak, akorát jinak. V každém případě zajímavější než číst zprávy, na kterých mě nakonec asi nejvíc zaujalo, že svátek má Adolf.

Žádné komentáře: