12. června 2013

Cigoši a retardi

Strašně se mi nechce, ale musí to ze mě ven. Byl jsem po půl roce v Česku a ze všech stran slyšel, jak nemáme rádi Cikány. Nikoli konkrétního jednoho, ale všechny, protože jsou všichni do jednoho špinaví kriminálníci. Nesnášíme i právě narozená paterčata, která, racionálně uvažující člověk by si řekl, za nic nemůžou. Jen v té nenávisti vyrostou a asi nás též nebudou milovat dle prosté poučky, která platí vždy a všude, že je-li nám někdo nesympatický, je téměř jisté, že podobně on či ona smýšlí o nás.

Každý z nás snadno dokáže, že není rasista, protože známe jednoho vochočenýho Cikána, se kterým se normálně bavíme (mmm, "kamarádíme" bychom asi neřekli, aby se nám ostatní nesmáli). Jen všichni ostatní jsou kriminálníci a špinavci (já proti nim nic nemám, ale podívej se, jak se chovaj’), jedna výjimka jaro nedělá. Občas na mě někdo zkusí i „no, ono to je asi jiné, kdybys s nima bydlel, víš.“ Česká nenávist k Romům je psychopatologie, nenávist rodící nenávist, kterou v sobě nikdo nechce řešit. Nenávidět jakoukoli skupinu lidí za barvu kůže, vyznání, pohlaví, názor, etnickou příslušnost atd. vychází vždy ze strašlivého mindráku, který je u nás, zdá se, hluboce kolektivně zakořeněn a v poslední době viditelně progresivně sílí. Přitom je gádžovský anticiganismus tak strašlivě primitivní.

Oblíbeným antiromským argumentem je jejich údajné příživnictví, ergo zneužívání sociálních dávek. Kdo chce, ví, že jde o jednu velkou demagogii. Krom toho, že jediné statisticky významné zneužívání dávek plyne z nelegální práce lidí pobírajících podporu v nezaměstnanosti (a kdo dneska v ČR zaměstná cikána?), zaregistrovali jsme v souvislosti s protiromskými demonstracemi zatím jediného pravomocně odsouzeného příživníka - byl jím nácek pořádající demonstraci v Duchcově. Málokdo se zastaví nad tím, kolik gádžů vydělává na tom, že je romská komunita nedovzdělaná a chudá, ale jakmile se do pasti podvodníků a lichvářů chytne nějaký bělásek, všichni víme, kdo je dobrý a kdo je zlý. Nedělím svět na bílé a černé, pokud vůbec, v tomto případě na vzdělané a nevzdělané, bohaté a chudé, a dokážu najít spoust objektivních příčin, proč je mezi Romy procentuelně více socek než mezi bílými. Abychom ale mohli alespoň náznakem řešit tento jednoznačně sociální, nikoli etnický problém, musíme se zbavit živočišně rasistického diskursu. Ani vlastně nevím, jestli to ještě u nás jde, když ty cygány tak nesnášíme.

Český rasismus mě trápí, považuji ho za iracionální a jeho metastázy za projev debilizace naší společnosti. Nedochází mi, jak není normálním lidem hloupé vyjadřovat se jako náckové. Hledání vnějšího nepřítele k zapomenutí frustrací a zahlazení vlastních průšvihů je dlouholetou politickou strategií i základem bulváru, ve kterém se rýpeme v cizích životech, abychom se nemuseli rýpat v těch vlastních, případně si mohli říct, jací jsou ostatní na rozdíl od nás idioti. Nebaví mě kázat o morálce, na to jsem sám příliš velký idiot, jen se trochu děsím, kam Česko směřuje a nepřipadá mi nereálné, že se u nás schyluje k brutálnímu střetu. Alespoň to tak vypadá, když se na české hroudě objevíte jen jednou za čas a pokaždé vás kopne, jak se protiromská rétorika přiostřuje a popularizuje. Ač se možná nezdá, i při absenci intelektuálních a etických elit není nikdy pozdě přešaltovat směrem k sebevědomé společnosti. Při pohledu na výsledkovou tabuli se totiž jinak dělá trochu mdlo. Po poločase 10:0 pro Buranov.

Žádné komentáře: