9. srpna 2013

Naháči v Soči

Po válce dvoutisícého osmého se ozývaly hlasy, zda by v odpověď na ruskou agresi na území cizího státu (čti Gruzie) neměla být bojkotována sočská volympyjáda. Emoce dávno vyvanuly a Gruzie má novou vládu, která jednoznačně řekla, že nic bojkotovat netřeba, naopak se těší na vyslání svých tří zimních sportovců a nabídla Rusku spolupráci v oblasti bezpečnosti, anžto se všeobecně předpokládá, že si na sportovní komplexy brousí zuby nejeden bradáč.

Anglický herec a spisovatel, Stephen Fry, předevčírem zveřejnil na svých stránkách otevřený dopis Cameronovi a Mezinárodnímu volympyjskému výboru, ve kterém nabádá k bojkotu her, jakožto jedinou možnou reakci na nedávno v Rusku uzákoněnou homofobii. Fry, Žid a homosexuál, jak sám sebe nazývá, srovnává Soči s berlínskou volympyjádou v šestatřicátém, kde svět jen trapně přihlížel kriminalizaci jiné minority a její vyloučení ze sportovních klání a jež nepochybně zafungovala jako katalyzátor Hitlerova přerodu v nekontrolovatelné monstrum.

Putin se, pravda, už tak deset let moc nemění, takže přerod v superdiktátora asi nehrozí, i když homofobní legislativa de facto posvěcuje praktiky dávno Kremlem kontrolovaných extremistických skupin, se kterými by si Gestapo nezadalo. Nemyslím si, že Fry vyprovokuje více než pár příspěvků na téma, jak je nesprávné sportovní klání politizovat, ve kterých si jejich autoři jen naběhnou na hranu otevřených dveří, protože kdo si ještě myslí, že volympyjáda nemá nic společného s politikou, ať raději skočí z Nuseláku. Jen podobní naivkové ještě mají dilema mezi zúčastnit-se-a-mít-možnost-ovlivnit a ostrakizovat-a-zříct-se-naděje-na-změnu-ba-rozzuřit. Podobně jako Čína před pěti lety, ani Rusko si nenechá kecat do vnitřních záležitostí jako jsou zákony země, a s oblibou a výhledem na nemalé finanční zisky bude dál vodit své západní známé za nos jako užitečné šašky.

Mě asi nejvíc baví, jak Fry s odkazem na principy volympyjsmu vlastně říká: zrušte to, nebo se přiznejte, že vaše sebranka je nahatější než Andersenův císař. Mani mejkz mani a Fryova výborně napsaná výzva nakonec máloco změní. Do Soči se nicméně díky němu vypraví banda bezpohlavních naháčů, což může být s ohledem na ruské homofobní zákony nakonec ještě docela bžunda.

P.S. Přiznávám se, napsal jsem vlastně jen proto, abych tu mohl pověsit odkaz na Stephenův text. :)

Žádné komentáře: