12. března 2015

Švédské hrdinství

Švédská čerstvá vládní koalice měla hodně na mále. Jablkem sváru byla mezivládní dohoda mezi se Saudskou Arábií, jíž dobíhá druhá pětiletka a kterou bylo potřeba letos v květnu obnovit. Po loňském tuhém vyjednávání státního rozpočtu, který opozice na chvíli zablokovala v parlamentu, asi aby si noví ministři příliš nezvykali n jedoduché vládnutí, čekala zeleno-oranžovou koalici první závažná zkouška, jejíž výsledek si ještě před týdnem nikdo neodvažoval tipnout.

Mezistátní smlouva obsahuje i švédské dodávky zbraní a její neprodloužení pocítí zejména švédský průmysl. Jenže vůbec poprvé ve švédské historii jsou ve vládě Zelení, kteří jsou principielně proti jakémukoli zbrojnímu obchodování a při případném prodloužení saudské smlouvy hrozili odchodem z vlády. Jejich koaliční partneři ze Socdem jsou na druhou stranu proslulí vehementním hajením zájmů švédského průmyslu a s ním spojených pracovních míst.

I proto to dlouho vypadalo na zásadní vládní krizi, již nakonec vyřešili Saudové sami. Rozhodli se vycinkat švédské premiérce za komentář o tom, že bičovat kohokoli za jeho názor (Free Raid Badawi!), je středověké, a zatrhli jí vystoupení na pondělním zasedání Ligy arabských národů v Káhiře, kam byla pozvána za odměnu za nedávné švédské uznání Palestiny.

Jakkoli nelze švédskému rozhodnutí neprodloužit smlouvu se Saudy upírat dávku kuráže, zejména v dnešní geopolitické realitě, kde nic není důležitější peněz a mezinárodně-obchodních zájmů, je roztomilé, jak jsou teď Švédi a jejich premiérka opěvováni jako hrdinové. Já sám se nemohu zbavit pocitu, že švédská vláda si oddychla, jak jim saudské arogantní přestřelení vyřešilo potenciální patovou situaci. Navíc způsobem, který jim voliči nemohou neschválit.

Žádné komentáře: