28. února 2015

Shocked and saddened

Dvě adjektiva, která jsem napsal nesčetněkrát různým známým a přátelům, když jsem se dozvěděl, že je či jejich blízké postihla srovnatelná pohroma. Vražda kolegyň a kolegy z americké NGO v Paktice v srpnu 2008. Kolega, co byl v mešitě v severovýchodním Pákistánu, kterou vyhodil Tálibán do vzduchu. Shocked and saddened. Jako dnes. Po vraždě člověka, ke kterému nemám žádný osobní vztah, jenž ale tak nějak stále více ztělesňoval naději, že se v Rusku ne všichni definitivně zbláznili. Jako jsem neznal žádného z cestujících malajského letadla, ani nikoho v divadle na Dubrovce - oběti téhož režimu, který má na svědomí i tisíce mrtvých v Čečensku či na Ukrajině.

Borja je mrtev, jako před ním třeba Serjoža, Anička nebo Nataša, všichni nepohodlní kritici nenažrané totalitní chobotnice. Vzkaz dalším kritikům a odpůrcům, který má jen potvrdit slova Sašy Čerkasova, jež dnes zmínil Ondra: "Je to, jako když stojíš na jevišti a ze všech stran na tebe míří reflektory, takže nic nevidíš. Jenom víš, že někde ve tmě je člověk s pistolí. Ale odkud výstřel přijde, nemůžeš tušit."

Lze-li na včerejší vraždě najít cokoli pozitivního, je tím opětovná nahota všech trollů a užitečných idiotů, kteří mlží (nezřídka za vydatné ruské podpory) o roli a podstatě dnešního Ruska. Schválně, který z těch našich se první chytí zhovadilostí, jež už ruské tajné služby vesele šíří internetem. Možná si zkusme i tady.

Tak tedy: Příčinou smrti Borise Němcova, který byl zastřelen v centru Moskvy čtyřmi ranami do zad, je:
a) Potrat Němcovovy ukrajinské milenky
b) Němcovův postoj k Charlie Hebdo
c) Provokace ze strany odpůrců Kremlu
d) Sebevražda.

Žádné komentáře: