30. září 2017

Zas qolbám. Damn

Podle delší verze volební kalkulačky mám nejvyšší názorovou shodu se Zelenými, následují STAN, po nich Piráti, čtvrté místo pro KDU, páté TOP09. Dobrá, dodám, že na šestém jsou Socani stále ještě se sedmdesátiprocentní shodou. Spodní pětku tvoří Blok proti Islamizaci, ČSNS, DSSS, Rozumní a Realisté. V kratší verzi kalkulačky jsem měl mezi nejhorší pětkou i ODS a Svobodné. Je téměř roztomilé, že desáté místo spolu sdílejí ANO a Komančové. Žádné velké překvapení, ani v tom, že za mě kalkulačka nevyřešila koho volit. Jsem neočekával. V každé straně jsou jedinci, ze kterých je mi zle. Každá strana má v programu návrhy, které mě jednoznačně děsí a svědčí buď o tom, že straníci nevědí, co dělají, případně vědí a blouzní, v jiném případě jen potvrzují, že se dnes bez trocha populismu v ČR politika dělat nedá. Damn.

I když volební program Zelených je asi nejlepší z těch, které jsem zatím přečetl (čti: prolistoval), Piráti a Zelení jsou dle mého gusta střídavě naivní a tak nějak příliš vlevo, pokud tedy pravolevé rozdělení ještě vůbec funguje. V každém případě mi některé mladické návrhy, jako třeba pirátské blouznění o přímé demokracii, přijdou nebezpečné. Stejně jako třeba návrh STANu, že k zacílení dávek pomůže převedení části odpovědnosti na obce, jež budou uchazeče lustrovat. Přestože KDU ve svém programu opatrně mlčí o tématech, na kterých se jinak radikálně neshodneme, KDU i TOP09 mě zas primárně ničí některými jedinci. I když třeba Kalouska nepovažuji za takového démona, jak se s oblibou traduje, pořád čekám na vysvětlení nákupu padáků na ministerstvu obrany, když tam před dvaceti lety náměstkoval. Od té doby měl lizů mnohem více. V KDU zas zuří boj mezi Bělobrádkovským a Čunskovským křídlem a druhý jmenovaný je dle mého soudu jen další populistický sociopat. Nu a Socani, když už jsem je zmínil: V dobách vládnutí bratří v triku, Klamana se Zeusem, tedy od neslavné Oposmlouvy, jednoho ze stavebních kamenů novodobé české korupce a klientelismu, kdy si kluci rozporcovali státní výdaje mezi ČSSD a ODS, se pro mě stali nevolitelnou partají (ne že bych kdy volil). Zároveň mě ale nejvíce děsí předvolební průzkumy, které predikují drtivou výhru ANO, která tu z nás udělá jedno velké čapí hnízdo - ano, opakujme si první slovo stále dokola, abychom si zvykli, jak to tu bude po takových volbách vypadat. Zkrátka si říkám, že pro setrvání demokracie v ČR potřebujeme další minimálně srovnatelně silnou partaj, která dokáže autokratům typu mistra Andrjuchy alespoň nějak oponovat. Jediná, kdo může takovou roli sehrát, je ČSSD, jejíž program navíc považuji za víceméně nekonfliktní. Jak ironické. Damn.

Apropos průzkumy, dle toho zářijového by se do PSP dostalo sedm partají: ANO, ČSSD, KSČM, ODS, SPD, Piráti a KDU. Komančové do vlády nepůjdou a v největším bizáru se nám rýsuje povolební koalice mezi ANO, ODS a SPD, jak napsal Ivan Dérer v Respektu. Spojení maniakálního sociopata v čele SPD s mafiánem z ANO může být vcelku zábavné, kdyby se tedy nejednalo o mou zemi. Ještě si pak znovu zvolit Zemana presidentem a asi už se bude chtít kouknout po jiném občanství, anebo se začít učit plavat v českém politickém bahňáku. Damn.

Již pár týdnů, vlastně od shlédnutí nového dokumentu Selský rozum, se bavím nad slovní hříčkou, že stejně jako lid žere podvodného Babiše, žere i jeho třetiřadé potraviny. Bavím se vlastně i nad zjištěním, že v kosteleckých uzeninách je méně masa, než v konzervách pro psy, a to i přesto, že se z německého či polského masa určeného pro též konzervy údajně ty uzeniny vyrábějí. Když jsme v devadesátých letech spekulovali, jak dlouho asi potrvá, než se česká společnost posune od zamindrákovaného maloměšťáckého, práskačského marasmu k moderní evropské společnosti, tipovali jsme dvě generace: Prý je třeba generace, která bude vychována rodiči a učiteli, nezatíženými komunistickou minulostí. Ukazuje se, že to nebude zas tak snadné, jak nám koneckonců před lety kongeniálně objasnil Slavomír Hubálek, dle něhož asi pětina lidí k životu svobodu nepotřebuje a třetina jsou prostě rození hlupáci. Zaráží nicméně, že právě hochštaplerům typu Babiše, neřku-li Okamury na lep skáče lidí mnohem více. Asi doopravdy masivně hloupneme. Damn.

Žádné komentáře: