27. listopadu 2018

Good govern(ridd)ance

Přečetl jsem si blog šéfky Světové banky o tom, jak špatné vládnutí podporuje chudobu, a nedozvěděl jsem se vůbec nic nového. Jako spousta článků, které čítávám, mi i tento přišel vcelku simplistický, ale nebyl určen mně, an v řadě nefunkčních a zkorumpovaných zemích žil a stýkal se v nich s lidmi v různých mocenských pozicích. Kristalině tedy odpouštím, i proto, že své povídání začíná vzpomínkou na rodiče s díky, že ji pojmenovali krásně transparentně.

Napadlo mě ale, proč se asi o korelaci mezi špatným vládnutím a chudobou mluví vesměs v souvislosti s rozvojovými a nerozvíjejícími se zeměmi. Začněmež u sebe přeci. Kristalina je z Bulharska, kde žije pod hladinou chudoby téměř čtvrtina obyvatel. A jakpak jsme na tom asi u nás doma?

Krom marasmu a slizu, který tu šíří čelní političtí představitelé včetně mimo jakékoli hranice slušnosti a důstojnosti se pohybujícího prezidentova mluvčího, vnímám rostoucí intelektuální degradaci české politické elity a její nezájem o prosperitu země. Špatně vládnutí v ČR je nepochybně též jednou z příčin, proč máme osm set tisíc lidí v exekuci a poslanci nedávno pod nátlakem různých lobbistů odhlasovali, že se zas tak moc na tom měnit nebude. Protože špatné vládnutí podporuje chudobu, jak víme nejen od Kristaliny. Z učebnic sociologie zase víme, že chudí jsou snáze ovladatelní a manipulovatelní, zvlášť když jsou závislí na externí pomoci, když jim státem podporovaní exekutoři nenechají ani na rohlík s máslem.

Takže ahoj lidi, Agrofert v roce 2017 získal rekordní dotace v hodnotě 2,1 miliardy, zatímco počet občanů ČR pod hranicí chudoby klesl pod milion. Nebojte, letos určitě překonáme. Obojí.

Žádné komentáře: